FOTO/VIDEO  Vojni robot koji ulijeva strah u kosti

Vojni robot koji ulijeva strah u kosti
"Atlas - najdinamičniji humanoid na svijetu". Tako jednog od svojih najnaporednijih robota predstavlja američka tvrtka Boston Dynamics, specijalizirana za dizajniranje i izradu robota, a najpoznatija po razvoju BigDog-a, robota napravljenog za američku vojsku. Atlasa u Bostonu razvijaju godinama, a 2014. godine predstavljen je veliki napredak: inženjeri su omogućili da robot balansira na jednoj nozi.


Danas, tri godine kasnije, vijest i snimke koje su 2014. godine obišle svijet čine se kao šala. Robot Atlas sad je sposoban za mnogo više od balansiranja na jednoj nozi.

Atlas je, valja napomenuti, zamišljen kao robot koji će služiti u kriznim situacijama. Vide kao ga vatrogasca, spasitelja, ali obzirom da novac u njegov razvoj ulaže američka vojska, nije teško zamisliti čime bi se sve Atlas još mogao baviti u budućnosti.

Snimka koju je predstavio Boston Dynamics pomalo je i zastrašujuća, točnije takvom se učinila brojnim korisnicima društvenih mreža, odnosno onima koji su pogledali vide koji vam predstavljamo. Mnogi u Atlasu vide početak obračuna robota i ljudi, ali moglo bi biti da se radi o posljedicama pretjeranog konzumiranja znanstvene fantastike.

Ili ipak...