Smart TV nova potencijalna meta cyber napada

smart tv
Smart TV proizvođači imaju u fokusu korisničko iskustvo, ali ne sigurnost, piše preporucamo.com.

Zato bi korisnici Android i drugih operativnih sistem za Smart TV mogli postati ranjive mete. Samo je pitanje vremena. Iako se Smart TV u biti ne razlikuje od pametnih telefona i računara, ali jedini u pravilu ne zahtijeva autentifikaciju korisničkog identiteta.

Sigurnosni stručnjaci naglašavaju da Samsung, LG i Sony te neki drugi proizvođači Smart TV uređaja, imaju trgovine aplikacija preko kojih se korisnik može namamiti za preuzimanje zlonamjernih, a napad se može izvesti po istim metodama kao za pametne telefone, ili koristiti pametne telefone za napad na Smart TV.

Sljedeća mogućnost napada mogla bi nastati ažuriranjem softvera. Kod preuzimanja nadogradnje, neki modeli Smart TV-a ne koriste SSL/ TLS sigurnosne protokole ili uopće ne provjeravaju preuzeti firmware integritet. To otvara kriminalcima mogućnost da namame korisnika Smart TV-a na preuzimanje zlonamjernog firmwarea.

Sigurnosni stručnjaci ne vide antivirusni softver kao rješenje, jer će samo usporiti performanse sistema, a neće spriječiti cyber napade.

Prema predviđanjima kompanija za istraživanje tržišta do kraja 2019. godine, prodaja Smart TV-a rasti će za više od 20 posto godišnje.