Priča o čovjeku koji je promjenio cijeli svijet

Jedan od onih genija koji su promjenili svijet, pa čak i više - zamislili i stvorili budućnost. Naravno, govorimo o Nikoli Tesli.

"Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život." - Nikola Tesla

Nikola Tesla, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu kod Gospića bio je naučnik i inovator svjetskog glasa. Gimnaziju je završio u Gospiću i Karlovcu, elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu, a zatim četiri godine radio kao inženjer u Budimpešti i Parizu gdje priča o njegovim veličanstvenim izumima počinje. Ovdje je izumio prvookretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju.

U SAD se preselio 1884. godine, gdje je nakon tri godine imao vlastiti laboratorij u kojem je izumio više od 300 patentiranih i još mnogo više izuma koje nikada nije patentirao, izuma za koje su drugi naučnici pokupili svu slavu.

Tesla je oblikovao budućnost u kojoj danas živimo. Mnogi izumi koje danas svakodnevno koristimo i bez kojih gotovo da i ne možemo dolaze upravo iz uma ovog genija. Najvažniji i najpoznatiji je višefazni sistem izmjeničnih struja. Ali Tesla se nije zaustavio samo na ovom izumu koji je promijenio i značajno unaprijedio cijeli svijet. On je također izumio i polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Tesla nije izumio svjetlo, ali je zato prvi izumio način manipulacije istim. Gotovo 40 godina prije nego su se pojavile na tržištu, Tesla je napravio i koristio fluorescentne sijalice. Iako je Wilhelm Rontgen dobio zaslugu za izum rendgenskih zraka, danas znamo da se Tesla ‘igrao sa rendgenskim zrakama' prije njega. Tesla je također čovjek koji je napravio i prvu hidroelektranu na Niagarinim Vodopadima kako bi dokazao svijetu je ova vrsta struje praktičan izvor energije.

Iako ga nije zvanično izumio, Tesla je prvi imao nacrte za tranzistor, uređaj koji omogućava da se pohrane podaci u vašem računaru. Također je prvi imao ideju za radar (nikada nije razvio prototip), uređaj koji je ponudio Američkoj mornarici na početku Prvog Svjetskog rata, a koji su ovi odbili ‘jer im nije bio od koristi'. Kasnije su zasluge za radar pripale Engleskom naučniku Robertu A. Watson-Wattu.

Tesla je otkrio rezonantnu frekvenciju planete Zemlje. Nešto što naučnici nisu mogli potvrditi još 50 godina nakon njegovog prvog otkrića. Napravio je prvu ‘Zemljotres mašinu‘ koja je zamalo uništila cijelu četvrt u New Yorku kada je uključio. Zatim Kugličastu munju - munju koja je izuzetno rijedak fenomen, i koju do dan danas naučnici nisu uspjeli napraviti u laboratoriji.

Da li ste se ikada zapitali ko je izumio daljinski upravljač? Tesla! Moderni električni motor? Tesla! Bežičnu komunikaciju? Tesla! Laser? Tesla! Neograničenu količinu električne energije? Tesla! Radio? Tesla! Bežični prijenos el. energije? Tesla! Tesla je čak je igrao ulogu i u stvaranju robotike, a ovo je samo mali broj njegovih izuma koji su oblikovali budućnostu u kojoj danas živimo!

Niels Bohr, danski fizičar koji je dao važne doprinose razumijevanju strukture atoma i napredak u kvantnoj mehanici, dobitnik Nobelove nagrade, jednom prilikom je rekao: "Teslini genijalni pronalasci duboko su uticali na čitavu našu civilizaciju."

"Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje." - Nikola Tesla

Tesla nije izumio izmjeničnu struju (kako neki vjeruju), on je samo značajno unaprijedio. Izmjenična struja je razvijena po principu Michael Faradaya, te korištena već u ranom 19. stoljeću. Isto tako ni Edison nije izumio sijalicu, već samo značajno unaprijedio prethodne inovacije.


Tesla je Živio je 86 godina, a cijeli svoj život je proveo u celibatu. Iako je bio zgodan i popularan među damama, odbijao je da izlazi s njima jer je vjerovao da bi se to moglo umješati u njegov posao. Ovaj genije, koji je bez problema mogao zapamtiti cijelu knjigu ili vizualizirati i napraviti izum (bez i jedne skice) na kraju je umro kao siromah.

Jedan od njegov posljednjih poklona čovječanstvu bio je toranj u blizini New Yorka koji je trebao pružiti besplatnu bežičnu el. energiju cijelom svijetu. Nažalost, zbog pohlepe ljudi koji su imali novčanu korist od el. energije ovaj projekat nikada nije ugledao svjetlo dana.

Patio je od opsesivno-kompulsivnog poremećaja koji se ogledao u opsjednutosti nekim detaljima, na primjer brojem tri. Ponekad je halucinirao te imao problem da razdvoji stvarni svijet od mašte, zbog čega je provodio godine sam u svojoj laboratoriji radeći noć i dan. Često je govorio da su to bili jedini momenti kada je bio istinski sretan. Često mu se dešavalo da obilazi oko bloka zgrada tri puta, bio je lični prijatelj američkog književnika Mark Tvena, a također je bio i vegetarijanac.

Nominovan je za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

I volio je golubove.

Uvijek je puštao golubove u svoju hotelsku sobu gdje ih je redovno hranio, a čak je za njih napravio i posene male krevetiće. Kada je živio u New Yorku, svaki dan je išao do Central Parka gdje ih je hranio. Novčani problemi nisu bili bitni. Za golubove je uvijek morao imati hranu.

A onda je u njegov život došla jedna golubica o kojoj je progovorio tek u posljednjim danima svog života:

"Hranio sam golubove, hiljade njih, godinama. Ali bio je jedan golub, prelijepa ptica, bijela sa sivom bojom na vrhovima krila; taj je bio drugačiji. Bila je ženka. Prepoznao bih je bilo gdje. Bez obzira gdje sam bio, ona bi me našla. Kada sam je želio vidjeti samo sam trebao zaželiti i ona bi mi doletjela. Razumjela me je i ja sam razumio nju. Volio sam tog goluba. Da, volio sam je kao što muškarac voli ženu, i ona je volila mene. Kada sam je jednom gledao, znao sam šta mi želi reći - umirala je. I onda, kada sam shvatio njenu poruku, iz njenih očiju je izbilo svjetlo - jaki snop svijetla."

Tesla je umro 07. januara 1943. godine kao siromah, sam u hotelskoj sobi u New Yorku.