FOTO   Predstavljeno prvo obiteljsko auto na sunčevu energiju Stella

Cilj i ambicije Solar Team Eindhovena su urediti i popraviti postojeće stanje prvog obiteljskog automobila ,a vrhunac cijelog eksperimenta je učešće na Drugom
'' World Solar Challenge'' takmičenju vozila u klasi ''Cruiser'' na solarnu energiju u Australiji. Ekipa nizozemskog auto tjednika ''autovandaag.nl ''je bila na licu mjesta i napravila prve snimke također i potvrdila da je riječ o automobilu budućnosti .

Tehnički podaci automobila ''Stella'' :
Interijer nudi mjesta za četiri putnika, koji leže malo unatrag, to je bilo potrebno jer visina samog vozila je veoma mala . Krov je površine 6.m2 potpuno prekriven visokokvalitetnim solarnim ćelijama i naravno, uz visoku učinkovitost od 22.5% u ovom slučaju.
Izvana je u obliku izdužene kapi vode što joj daje maksimalnu aerodinamiku .
Zahvaljujuci kombinaciji aluminijske konstrukcije i karbonskih vlakana masa praznog vozila je samo 380 kg. ''Stella'' vozilo pokreću 2. elektromotora na prednjim kotačima ,pa prema tome ne zahtjeva prijenos i štedi na težini.
Akumulator težine 66.kg je kapaciteta 15.kWh,,a pri konstantnoj brzini od 70 km / sat automobil troši 1,7 kW. Maksimalna snaga je 42 kW (57 KS) i 280 Nm okretnog momenta, vozaču je , dovoljno da ima najveću brzinu od 120 km /sat.
Studij se temelji na prosječnoj potrošnji od 30 Wh / km, što odgovara rasponu od 680 km na sunčan dan u Nizozemskoj a u Australiji, nadaju se da će dostici 770 km Dakle raspon je tako direktno ovisan i o samim vremenskim prilikama .
Također u noći ''Stella'' se može voziti oslanjajući se na dobro napunjenu bateriju koja bi morala dostići raspon od 430km.

Zamislite sva ta rastojanja bez i jedne kapljice ''fosilnog goriva'' a ona su sigurno pri kraju svoje eksploatacije.

Izvor : autoweek.nl