Pogledajte unutrašnjost najveće letjelice na svijetu, Airlander 10 poput leteće kuće

zračni brod, Airlander10

Ako se bojite letenja u avionu i drugim letjelicama, hibridni zračni brod Airlander 10 koji je ustvari gotovo kao leteća kuća mogao bi vam promijeniti mišljenje.

Airlander 10 kojeg je kreirala britanska kompanija Hybrid Air Vehicles ustvari je dijelom zračni brod, dijelom helikopter i dijelom avion. Dugačak je 92 metra, što ga čini dužim za otprilike 18 metara dužim od najvećeg putničkog aviona na svijetu, Airbusa A380.

Oni koji budu željeli putovati ovim brodom, moći će se prijaviti za trodnevne ekskurzije na kojima će do 19 putnika moći lebdjeti nebom, a samo jedan pogled na komfornu unutrašnjost ovog broda oduševljava čak i ne tako velike ljubitelje letenja.

zračni brod,Airlander10

Ideja iza Airlandera 10 jeste da putnicima pruži iskustvo udobnog letanja prije nego što je to prijevoz do određene destinacije.

"Putovanje zrakom postalo je uglavnom način kako doći od tačke A do tačke B što je prije moguće. Ono što mi nudimo je način kako napraviti užitak od putovanja", rekao je direktor britanske kompanije Stephen McGlennan.

zračni brod,Airlander10

Ovaj zračni brod ima deset spavaćih soba, bar i dnevni boravak. Ako je svrha Airlandera potpuni užitak letenja, onda nema boljeg načina nego vrijeme u njemu provesti u staklenom salonu koji putnicima pruža pogled s gotovo 5.000 metara nadmorske visine.

Prije nego Airlander 10 krene s komercijalnim letovima, on mora prvenstveno završiti svojih 200 sati probnog letenja. Međutim, ovaj put do sada su usporila dva incidenta, jedan iz 2016. te drugi iz 2017. kada se Airlander 10 srušio prilikom testnih letova. Ipak, njegovi proizvođači ne odustaju i nadaju se uskoro svojim prvim putnicima.