Osječki aviogeneratori od tuče štite Bavarsku

Osječki aviogeneratori, inovator sustava aktivne obrane od leda, Davor Kezić, Rosenheim, promocija lokalnog poduzetništva
...javnosti poznatiji kao inovator sustava aktivne obrane od leda s pomoću aviogeneratora, za svoje poslovne inopartnere obavljao je redoviti remont generatora.

- Partneri, a riječ je o predstavnicima lokalne zajednice iz njemačkog Rosenheima, već se niz godina koriste mojim patentom i redovito se vraćaju na servisiranje - objasnio nam je naš domaćin. Zatekli smo ih uoči montiranja generatora na krilo aviona. Gosti iz Njemačke prvo su se iz Čepina podigli do velikog aerodroma na Klisi, a od tamo ih je čekao dvosatni let do konačnog odredišta.

- U našoj pokrajini sustavi obrane od leda koriste se od pedesetih godina prošlog stoljeća, prvo sa zemlje - raketama, a od sedamdesetih godina isključivo metodama iz zraka. No, taj se sustav nije dugo mijenjao, pa se tehnološka inovacija našeg partnera Kezića pokazala svrhovitom.

Njegova smjesa srebrnog jodida otapa led u kišu, odnosno smanjuje krupno ledeno grumenje - objašnjava Georg Vogl, gost iz Njemačke.

Posljednih sedam godina primjenjuju metodu osječkog inovatora, a ta njemačka lokalna zajednica raspolaže dvama avionima.

Kako je područje Rosenheima, odnosno Gornje Bavarske, također poljoprivredno područje, razumljivo je nastojanje oko obrane od leda. Gosti podsjećaju da je ovog ljeta veliko nevrijeme s ledom poharalo druge dijelove Njemačke, šteta je procijenjena na više od milijardu američkih dolara.

I umjesto posve sretnog epiloga, jer posrijedi je još jedna uspješna promocija lokalnog poduzetništva, gorak domaći okus. Jer unatoč tome što su, prema prijašnjim izvorima, štete od leda u Osječko-baranjskoj županiji zahvaljujući primjeni ove metode s 35 smanjene na 5 - 7 milijuna kuna, ove godine jedinice lokalne zajednice s područja Osječko-baranjske županije nisu potpisale ugovor kojim sufinanciraju ovakav program obrane od leda.

glas-slavonije.hr