FOTO/VIDEO  Volvo je jedna od prvih kompanija u svijetu koja koristi Microsoft HoloLens tehnologiju

sudačka pogrška, sud bih, microsoft hololens, volvo, inženjeri NASA-e
Virtualna stvarnost postaje sve savršenija i sve se više koristi u svakodnevnom životu. Microsoft HoloLens je prvo hologramsko računalo na svijetu koje pokreće Windows 10 te koje nema ni žice niti potrebe za povezivanjem s telefonima ili osobnim računalima. Kompanija Volvo u suradnji s kompanijom Microsoft, predstavila je tehnologiju HoloLens koja će u skoroj budućnost promijeniti način na koji tvrtke posluju, a ljudi kupuju i žive. Volvo je jedna od prvih kompanija koja radi s HoloLensom i trenutačno jedina iz autoindustrije.

Putem HoloLensa kupci će moći na opipljiv način iskusiti sve mogućnosti koje nude Volvo automobili. I to od iskustva izbjegavanja prometne nesreće, pa do pametnih i održivih rješenja po pitanju motora do usluga povezivosti. U bliskoj budućnosti HoloLens će kupcima pružiti mogućnosti istražiti ili iskusiti kako Volvo automobili izbjegavaju opasne situacije koristeći svoje senzore, radare i kamere.

Također, kupci će moći konfigurirati svoja Volvo vozila tj. moći će promijeniti boju automobila, dizajn naplatka i mnoge druge vizualne mogućnost na svojem modelu.

Tehnologija budućnosti
Da je ovo tehnologija budućnosti na kojoj će se temeljiti poslovanja većine kompanija, pokazuju i podaci IDC-a, prema kojima će globalno prihodi na tržištu proširene i virtualne stvarnosti rasti od 5,2 milijarde u 2016. na više od 162 milijarde američkih dolara u 2020. godini.
U tom kontekstu Microsoft značajno ulaže u ovaj segment i već danas hologrami koji se stvaraju tehnologijom Microsoft HoloLens izgledaju potpuno stvarno te se mogu kretati, oblikovati i mijenjati sukladno interakciji s korisnicima ili fizičkim okruženjem u kojem su vidljivi. Ujedno, Windows 10 je prva platforma koja podržava holografsko računarstvo, a više od 80 ekskluzivnih aplikacija miješane stvarnosti je sada dostupno u Windows Store-u.

Početak miješane stvarnosti
- Od pokretanja tehnologije Microsoft HoloLens, vidjeli smo kako svjetske kompanije razvijaju revolucionarna računalna iskustva, no to je tek početak onoga što se može postići putem miješane stvarnosti. Digitalna transformacija nužna je za svaku organizaciju, ona mijenja njihove temelje i daje im neviđene mogućnosti inovacija i razvoja. Hololens je samo jedan od načina kojim će kompanije u svijetu i u Hrvatskoj podizati korisničko iskustvo na višu razinu te koristiti tehnologiju za inoviranje, kaže Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i BiH.Developeri Microsoft Hololens tehnologijom već pretvaraju podove u lavu, stvaraju akvarije u dnevnim sobama te putem holograma stvaraju nove načine unaprijeđena tehnologije i korištenja u svakodnevnom životu. Mogućnost primjene HoloLens tehnologije nema granica i to kao pomoć u svakodnevnim kućnim popravcima ili zabavi, do znanosti i obuke vrhunskih pilota.
Rad na Marsu
Od pokretanja tehnologije HoloLens, pored Volva, mnoge su druge svjetske kompanije iz različitih industrija pokrenule inovacije te koristile HoloLens za transformaciju svojeg poslovanja. Tako, NASA omogućuje znanstvenicima da koriste HoloLens za "rad na Marsu" i to izravno iz svojih ureda, dopuštajući im da planiraju i provode znanstvene projekte na Crvenom planetu. Na sveučilištu Case Western Reserve University pomoću HoloLensa studenti i profesori mogu cijelo vrijeme međusobno komunicirati čime se radi na očuvanju ljudskih veza koje su ključan dio učenja.
Sigurniji lift
Tvrtka ThyssenKrupp svakodnevno u svojim dizalima prevozi više od jedne milijarde ljudi, a primjena HoloLensa u njihovom poslovanju može smanjiti intervencije do četiri puta. Kompanija Lowe's Home Improvement koristi holograme kako bi kupci mogu donositi odluke o uređenju svojih domova u miješanom svijetu