FOTO/VIDEO  Leteći 'tenkovi' helikopteri Mil Mi-24

ruska vojska, Mi-24, helikopter, Mi-28N, vojni helikopter, Sirija

RT je dobio ekskluzivno pravo na izvještavanje iz te baze, pa su samim time dobili i priliku za prikaz jurišnih helikoptera koje u Rusiji nazivaju leteći tenkovi.
Naoružani strojnicama kalibra 30 milimetara, osamdesetak raketa bez navođenja i nekoliko raketa s navođenjem, te opremljeni za prijevoz 8 putnika, Hindevi s pravom nose naziv jurišnih helikoptera.

Naime, Mi-24 jedan je od rijetkih helikoptera na svijetu koji mogu prevesti vojnike, ali i napadati mete na tlu ili zraku.
Mogu dostići maksimalnu brzinu iznad 300 km/h, a za polijetanje im je potrebno samo nekoliko minuta, što je iskusio i novinar RT-a Murad Gazdiev. Dok je sniman prilog o tim helikopterima, dobili su zadatak za polijetanje.

Mi-24 najčešće lete u parovima kako bi mogli pružati međusobnu podršku. Lete dosta nisko, ponekad samo nekoliko metara iznad tla kako bi bili što manja meta za mnoge sustave protuzračne obrane.
U Siriji, ruski Hindevi najčešće daju potporu jedinicama pješaštva sirijske vojske, a u nastavku možete vidjeti jednu od takvih operacija.