Kako da lako otklonite crvene oči sa fotografija?

slikanje
Ova čudna pojava upropastila je mnoge slike sa proslava i Novih godina. Zato vam pred praznike dajemo nekoliko savjeta kako da se osigurate da na Facebooku i drugim društvenim mrežama vaše slike budu „zategnute" do perfekcije, piše avaz.ba.

Zašto nastaju crvene oči na fotografijama?
Uzrok ove pojave jeste odbljesak blica u oku osobe u trenutku bilježenja slike. Najčešći slučaj kada se ova anomalija pojavljuje jesu portreti i grupne fotografije, jer je u takvim situacijama direktno gledanje u aparat prirodno.

Kako se ovaj problem rješava?
Kaže se da ima onoliko načina da se crvene oči eliminišu uz pomoć Photoshopa koliko ovaj program ima korisnika na svijetu. Pitajte grupu fotografa koji je najefikasniji način i postoje velike šanse da ćete izazvati svađu. Bilo kako bilo, najpoznatiji alati za otklanjanje crvenih očiju su Red Eye tool, Color Replacement tool, Brush tool, Sponge tool i Selective Color komanda.

Svi oni završavaju posao, ali ima situacija kada neke tehnike rade bolje od drugih. Na primjer, kada fotografišete kućne ljubimce može vam se desiti da imate problem sa zelenim očima - ekvivalentom crvenim očima kod ljudi. Red Eye, najpopularniji Photoshopov alat za eliminisanje crvenih nema uticaj na zelene oči, jer ih i ne registruje. Evo objašnjenja kada koji alat treba koristiti.

Red Eye tool
Alat je dostupan u CS2 verziji Photosopa, a nalazi se u Toolboxu i koristite ga prostim prevlačenjem na crveno oko. Sve drugo će program uraditi sam. Nema potrebe ni da trošite vrijeme na dodatno dotjerivanje, jer su se njegova fabrička podešavanja pokazala najboljim.

Color Replacement tool
Dobar i za crvene i zelene oči, ovim alatom ćete ih ručno farbati. Preporučene vrijednosti za postizanje najboljeg efekta su:

Brush size: one-third,

Mode: Luminosity,
Sampling: Once,
Limits: Contiguous,
Tolerance: 50%,
Anti-aliasing: Yes.
Sponge tool

Ovaj rijetko korišten alat ćete pronaći sa Dodge i Burn alatima u Toolboxu vašeg Photoshopa. Služi prvenstveno za ručno zasićivanje dijelova slike. Za efikasno skidanje crvenih očiju u opcijama ovog alata podesite Desaturate, a kod sekcije Flow naznačite 100%. Ukoliko vam se desi da je rezultat presvijetao, pomoću pomenutog Burna (Shadows podešen na 50% Exposure) možete potamniti kritični dio slike.

Selective Color
Komanda koja rješava crvene oči je Selective Color, prostom selekcijom i prevlačenjem sa pritisnutim Shift tasterom. Nalazi se na sljedećoj putanji: Image> Adjustments> Selective Color. Ne zaboravite da u meniju pozicioniranom na vrhu promijenite podešavanje Red na Neutrals.

Dakle, na pitanje koja je najlakša tehnika za skidanje crvenih očiju nema odgovora. Sve su podjednako dobre u zavisnosti od situacije. Ako ovladate Photoshopom, možete proste intervencije poput ove naplaćivati. A ukoliko steknete Adobe certifikat, rad na fotografijama u Photoshopu može da vam bude i stalni izvor zarade. Bilo da su vam oči crvene zbog loše podešenog aparata ili burne novogodišnje noći, ovi savjeti će vam pomoći da na fotografijama izgledate bolje.