Gotovinu možete ostaviti kod kuće - treba vam samo telefon

Pametni telefoni su na najboljem putu da postanu univerzalni uređaji. Telefoniranje, fotografiranje, pristup internetu - sve to odavno već nije problem. Ideja, što bi pametni telefoni u budućnosti trebali znati, ima u izobilju. Od kontrole električnih kućnih uređaja do primanja podataka o automobilu. Ako je suditi prema stručnjacima uskoro bi pametni telefon mogao zamijeniti i novčanik.

Novac u tom slučaju može ostati kod kuće ili na banci - tko želi ići u kupovinu, samo mora uzeti svoj telefon. Tako izgleda vizija plaćanja mobilnim telefonom. Tehnički je to već sada izvedivo. Različiti ponuđivači na tržište su izbacili nekoliko modela - no, još nije jasno koji model će se pokazati najadekvatnijim.

Testiraju se različiti pristupi

"Trenutačno postoji nekoliko izoliranih rješenja, kojima se pokušava unaprijediti plaćanje mobilnim telefonom", kaže Steffen von Blumröder, stručnjak za mobilno plaćanje njemačkog Saveza elektroničke industrije Bitkom u razgovoru za Deutsche Welle.

Najavio je da će početkom sljedeće godine u Berlinu započeti projekt u suradnji s velikim telekomunikacijskim poduzećima i nekim trgovcima, kako bi se unaprijedio NFC (Near Field Communication).

NFC -najbolji

NFC funkcionira tako što se čip iz mobilnog telefona kupca povezuje s čipom blagajne trgovca - plaćanje se odvija digitalno. Von Blumröder je siguran da će se NFC-pristup pokazati kao najbolji. Njegov optimizam ne iznenađuje, ipak je Bitkom uključen u ovaj projekt.

Lanci trgovina Edeka i Netto već sada nude kupcima, koji su se prethodno registrirali, plaćanje uz pomoć pametnog telefona. Prednost: popusti se također uračunavaju. Naporno skupljanje kupona time otpada. Međutim, za sada samo ova dva lanca nude tu opciju.

Gotovina - stvarna konkurencija

"Mi vjerujemo, da će se najboljom pokazati ona tehnologija, koja će za krajnjeg potrošača bit najjednostavnija za uporabu ", kaže Jan Deepen, direktor berlinskog Startup poduzeća SumUp. Ova tvrtka nudi trgovcima module za pametne telefone i tablet računala pomoću kojih mogu podržavati plaćanje kreditnim karticama. Za većinu malih poduzeća je preskupo nuditi tu opciju na do sada uobičajeni način. Uz pomoć SumUp sustava trgovac mora imati samo aplikaciju na svom telefonu i tabletu te nakon registracije dobiva čitač kartica, s kojim se jednostavno spoji i tako naplaćuje preko kartica.

Konkurencija je u Njemačkoj velika, no Deepen vidi samo jednu stvarnu konkurenciju za SumUp - gotovinu kojom Nijemci još uvijek rado plaćaju.

I.B./Deutsche Welle