Gmail korištenjem strojnog učenja još bolje blokira spam poruka

gmail

Svejedno, u Googleu se hvale kako su do sada uspijevali presresti i ne isporučiti u inbox 99,9% spam poruka, bile one običan spam, phishing poruke ili pak one koje sa sobom nose kakav zloćudni program. U nastojanju da se ovaj zadatak obavlja još bolje, tim zadužen za prepoznavanje spama okrenuo se nedavno i strojnom učenju, piše Bug.hr.

Uposlili su za te svrhe Googleovu tehnologiju TensorFlow, open source framework na kojem se mogu izvršavati zadaci strojnog učenja. Time je efikasnost spam filtera dodatno povećana pa se danas njime iz inboxa uklanja oko 100 milijuna dodatnih spam mailova koji su do sada prolazili kroz "obične" filtere.

Većina tih poruka spada u kategoriju onih koje je teško otkriti, tj. koji imaju sakriven maliciozni sadržaj, šire poruke slikama ili pak koriste razne novoformirane domene kako bi sakrili da iz istog izvora stiže velik broj poruka.

Osim što može prepoznati dodatne neželjene sadržaje, TensorFlow omogućava i personaliziranije spam filtera za svakog korisnika, ovisno o tome što on prijavi kao spam. Ovi fleksibilni napredni filteri znače i da bi spam na Gmailu uskoro mogao biti u potpunosti iskorijenjen, piše Bug.hr.