Opasni azijski stršljen 'osvaja Europu'

azijski stršljen, od posljedica uboda, umrlo šestero ljudi, Slovenija, stršljen, smrt
Zapravo je njegov dolazak u Hrvatsku samo pitanje vremena, s obzirom na to da opasni azijski stršljen "osvaja Europu" jer u tome nema prirodnih prepreka.

Index je jučer prenio riječi čitateljice iz Medulina koja kaže kako je usmrtila žutog stršljena velikog gotovo šest centimetara, čiju je fotografiju poslala na iPress. I jedan muškarac iz Raklja u Istri također tvrdi da je prije dva tjedna ubio jednog azijskog stršljena.

Azijski stršljen veći je od europskog, može narasti do dužine od šest centimetara i leti brzinom čak do 60 kilometara na sat.

Predstavlja veliku opasnost za pčele koje se od tog stršljena ne mogu zaštititi. Azijski ih stršljen napada u letu ili ulaskom u košnice te prema tvrdnjama stručnjaka u minuti može usmrtiti i 40 pčela. U Europi se taj stršljen pojavio prvi put 2005. godine na području juga Francuske, odakle se proširio na Španjolsku, Veliku Britaniju i Italiju. Osim toga, slično kao i naš domaći autohtoni stršljen, azijski može biti opasan i za čovjeka, posebice što ima znatno veći spremnik otrova od europskog stršljena.

Mediji navode kako je od posljedica uboda azijskog stršljena u Francuskoj umrlo šestero ljudi.

Od uboda domaćih stršljenova svake godine se u Hrvatskoj zabilježi nekoliko smrtnih slučajeva. Posljednji se dogodio prije dva dana u mjestu Mali Poganac, između Koprivnice i Križevaca, kada je 60-godišnjeg muškarca u venu na nozi ubo stršljen. Otrov je vrlo brzo djelovao te je ta osoba preminula nedugo nakon uboda.
Štete kod slovenskih pčelara

Prema podacima iz Slovenije prisutnost azijskog stršljena nedavno je opazio i prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom dijelu te zemlje, u koju je vjerojatno došao iz Italije. Pčelar je u svojim košnicama zabilježio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmjenjuju informacije o mogućem daljnjem širenju tog grabežljivca.

glas-slavonije.hr