Opasan trend među tinejdžerima: Što sve djeca rade zbog selfija

selfie

... upozoravaju pedijatri. Zbog ovog fenomena, bolnice širom Srbije pune su klinaca sa slomljenim nogama i rukama, teškim opekotinama, ubodima od šiljaka, a neki su čak i za dlaku izbjegli smrt.

Prema riječima stručnjaka, situacija postaje sve alarmantnija, jer djeca više ne biraju ni vrijeme ni mjesto gde će "opaliti" neki selfi, pa se penju na visoke ograde, skaču po vlakovima, pale vatru i gutaju dim...

Pedijatar Saša Milićević naglašava da je pravljenje vrlo opasnih i neobičnih selfija postalo apsolutni trend među tinejdžerima u Srbiji i da se tome mora stati na put. Psiholog Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj Vukašin Čobeljić savjetuje roditelje, ali i liječnike, školske psihologe i nastavnike da moraju djeci da ukažu na potencijalnu opasnost prilikom pravljenja selfi fotografije.

- Uredu je slikati se i postavljati sve to na društvene mreže, jer djeca vole da prate modu. Ali isto tako moraju i da nauče da budu pažljiva, da vode računa gdje se nalaze prilikom fotografiranja, ko je sa njima... I da nikada ne donose nerazumne i brzoplete odluke u želji da zasjene vršnjake. Zato što je nekada i sekund dovoljan da dođe do povreda i neprijatnih situacija - smatra Čobeljić.

Što sve djeca u Srbiji rade zbog selfija:

- Penju se na visoke ograde sa šiljcima,

- Penju se na vagone vlakova,

- Pokušavaju da "gutaju vatru",

- Preskaču terase na višim katovima zgrada,

- Slikaju se usred prometnih prometnica.