Oni nisu izbirljivi, ali vi biste trebali biti: hrana koju vaš pas ne bi smio jesti

hrana za jelo, Pas
Vaš slinavi kućni ljubimac izgleda neodoljivo, ali taj je pogled posebno 'izumljen' samo za ovu priliku pa zato nemojte posustati i dati mu taj sladoled za koji bi sve učinio trenutno.

Za pse je ljudska hrana luksuz, ali samo dok ju ne počne probavljati, a onda mogu početi pravi problemi. Provjerite koje su namirnice opasne za vaše pse i nikada ih ne bi trebali konzumirati.

1. Ksilitol
Ksilitol je umjetni zaslađivač koji nalazimo u slatkišima, žvakama, pasti za zube i pekarskim proizvodima. Komad krafne koja vam je ostala nemojte davati svom psu jer bi ksilitol mogao uzrokovati veliki i nagli pad šećera, a to bi moglo rezultirati otkazivanjem jetre.

Simptomi problema s jetrom uključuju povraćanje, tromost, teturanje pa čak i napadaje.

2. Avokado
To što je avokado postao sastavni dio vašeg doručka ne znači da mora postati i vašem psu, štoviše, ne smije. Psi često reagiraju na avokadu povraćanjem i proljevom zbog spoja persina, a može ostati 'zaglavljen' u probavnom traktu zbog čega psi mogu uginuti.

3. Alkohol
Djeluje jednako kao na ljude, ali puno, puno intenzivnije. Alkohol radi ogromnu štetu jetri psa, a izaziva povraćanje, proljev, probleme s koordinacijom i disanjem.

Lako je moguće da dođe do prestanka disanja, kome kod psa i smrti. Što su psi manji to teže podnose alkohol, a veća je opasnost od fatalnih posljedica.

4. Grožđe
Psi loše reagiraju na grožđe, a brzo izaziva mučninu i povrćanje. Mala količina dovoljna je da uzrokuje otkazivanje bubrega.

Povraćanje je rani znak problema s bubrezima, a već sljedeći dan pas će postati depresivan i bezvoljan.

5. Čokolada
Većina vlasnika zna da je čokolada pogubna za njihove ljubimce, ali svejedno im daju manje komadiće kada ih traže.

Međutim, sve čokolade sadrže teobromin, a za pse su posebno pogubne tamne čokolade. Čokolada može biti razlog napadaja, problema sa srcem, trncima, a može rezultirati smrću.

Što psi smiju konzumirati?
Ljudski meni koji mogu konzumirati i psi relativno je siromašan. Međutim, vaš ljubimac može uživati u nemasnom i termički obrađenom mesu, a ponekad ih možete počastiti manjim količinama banane i jabuke. Može uživati u kuhanoj riži bez umaka i začina te povrću poput mrkve i tankih komadića krastavaca.