Oni mijenjaju svijet: 10 najutjecajnijih ‘ljudi’ koji nikada nisu živjeli

Oni mijenjaju svijet: 10 najutjecajnijih ‘ljudi’ koji nikada nisu živjeli
Već su napravljene stotine lista najutjecajnijih ljudi koji su ikad živjeli, sportaša, glumaca, političara... No ova lista je ponešto drukčija, jer donosi najvažnije ljude koji nikad nisu živjeli, piše Punkufer.hr.

Djed Božićnjak

Koje to dijete nije s radošću čekalo da se Djed Božićnjak spusti kroz dimnjak i donese mu poklone za Božić? Lik simpatičnog djedice koji živi u Laponiji i dan danas oduševljava djecu, a za njegovu popularizaciju velike zasluge ima i sveprisutna Coca Cola.

Barbie

Barbie je prošla put od mlade žene koja može biti uzor djeci, do toga da se upitamo, ej, tko je zapravo Barbie? Ona utjelovljuje danas sve moguće stilove (ni sami ne znamo koliko ima raznih Barbie uloga), a čak se u jednom trenutku i razvela od svog voljenog Kena...

Robin Hood

Ovo otvara mogućnost debate da li Robin Hood postoji ili ne, ali ovaj lik iz Sherwoodske šume junak je ‘malih' ljudi. Njegova ideja da uzima od bogatih kako bi davao siromašnima i izjednačio socijalne nepravde pozitivna je, pa se Robin Hood i dan danas spominje kao borac za pravdu.

Kauboji

Dobro, naravno da su postojali, ali ne na onaj način kako su ih djeca doživljavala. U djetinjstvu su česte bile igre kauboja i indijanaca, a kauboj je u pravilu uvijek bio sjajan lik koji utjelovljuje hrabrost, zaštitu, civilizaciju i snagu.

Marlboro Man

Rijetki znaju kako se Marlboro u početku prodavao i reklamirao kao cigareta za žene. No, kad je za reklamiranje na scenu stupio kultni kauboj, muškarci su masovno počeli pušiti Marlboro. Ova marketinška kampanja se smatra jednom od najboljih ikad napravljenih.

Rosie

Možda ne toliko poznata, ali sa svojim pogledom, stavom i geslom ‘We can do it' mnoge je žene motivirala i ohrabrila kako mogu raditi sve što i muškarci. Nastala je za vrijeme Drugog svjetskog rata i nagnala mnoge žene da počnu raditi primjerice u tvornicama, što se dotad smatralo muškim poslovima.

Dedal & Ikar

Danas s jednog do drugog kraja planete letenjem dođete za nekoliko sati. No, pitanje je tko bi se toga i kad sjetio da nije bilo ova mitska letača, Dedala i Ikara. Iako Ikarov let nije završio sretno, mnoge je kasnije motivirao da počnu razmišljati o ovoj ideji.

Sherlock Holmes

Stvoren iz pera Arthura Conana Doylea, Sherlock je detektiv za kojeg nema nerješivog slučaja. Njegova popularnost godinama samo raste, i tko god spomene detektive, uvijek se sjeti njega. Zadnjih godina ponovo je aktualiziran, zahvaljujući serijama i filmovima s Robertom Downeyem Jr.

Big Brother

Viziju budućnosti u kojoj će svaki naš korak biti vidljiv i pomno praćen iznio je engleski književnik George Orwell u svom djelu 1984. Ime Velikog Brata uvijek se spominje kod donošenja nekog zakona koji smanjuje slobodu ljudi, tako da se često zna reći ‘Veliki Brat te gleda'.

Romeo & Julija

Shakespearovi ljubavnici iz Verone koji na kraju zbog neslaganja svojih obitelji završavaju tragično, i dan danas su jedna od najljepših ljubavnih priča koje inspiriraju mnoge. Snimani su razni filmovi, napisane mnoge knjige, ali kad god netko želi istaknuti veliku ljubav, uvijek se spominju imena Romea i Julije.