Omiljeni Eskobarov ubojica postao YouTube zvijezda

popaj
Danas, nakon što je više od dva desetljeća proveo u zatvoru, Jhon Jairo Velásquez pokušava da postane YouTube zvijezda. Putem svog YouTube kanala Popeye Arrepentido (Popaj pokajnik) Velaskez je poručio da želi da upozori omladinu na loše strane života u kriminalu, ali njegov novi selebriti status izazvao je oštre reakcije rodbine njegovih žrtava. Popaj je 2014. pušten iz zatvora nakon 22 godine, a početkom ove je na nagovor prijatelja pokrenuo YouTube kanal.

"U jednom momentu sam imao tisuću pratitelja, već u sljedećem dvije tisuće", ispričao je za „Guardian" Popaj preko telefona iz Medeljina. Devet mjeseci kasnije njegov kanal ima preko 100 tisuća pretplatnika, daleko od najvećih zvijezda YouTube-a koji ih imaju na milijune, ali dovoljno, kaže, da zaradi za život. Njegovi video snimci započinju sloumošn snimkom metka u letu.

"Nekome to može izgledati kao glorifikacija kriminala, ali zapravo na taj način pokušavam da privučem mlade. Kod njih postoji neka morbidna radoznalost u vezi sa ubojstvima", objašnjava čovjek koji je priznao zločine kao što je postavljanje bombe u zrakoplovu koja je ubila 110 ljudi. Mada je Velaskez osuđen za samo jedno ubojstvo, atentat na predsjedničkoga kandidata Luisa Karlosa Galana 1989., on je tvrdio da je odgovora za tisuće smrti, između ostalog i 500 stotina mrtvih policajaca koji su ubijeni kao odmazda za državni lov na članove kartela.

Ispod jednog od videa brat ubijenog policajca pitao je Velaskeza kada će se susresti sa obiteljima njegovih žrtava.

"To je bolno pitanje za mene. Bitno je da se sretnemo kako bih licem u lice mogao da im tražim oproštaj i kako bih priznao svoje grijehe", odgovara Popaj.

Bivši mafijaš kaže da 14 sati dnevno odgovara na pitanja koja mu šalju fanovi, snima nove snimke i odgovara na pitanja onih koji istražuju svijet kriminala. Eskobara i dalje oslovljava sa "moj šef", mada se u jednom od snimaka u kojem opisuje život najpoznatijeg svjetskog narkodilera distancira od njegovih djela.

"Prije nego što počnem želim da istaknem da je sve što je Pablo Emilio Eskobar Gaviria radio bilo loše. Veoma je važno da nove generacije ne uzdižu Pabla Eskobara i mene. Mi ne trebalo da budemo ičiji uzori, mi smo banditi", priča on.

Najgledaniji Velaskezov post je onaj u kojem oštro kritizira Diosdada Kabelja, bivšeg predstavnika venecuelanskog zakonodavstva. Video naslovljen "Od bandita banditu" ima preko 750 tisuća pregleda. Oni koji su patili zbog Popajevih zločina uznemireni su zbog njegove nove popularnosti. Gonzalo Rohas, čiji otac je bio u zrakoplovu "avianca 203" kada ga je uništila bomba kartela vidi YouTube kanal bivšeg mafijaša kao uvredu za sve njegove žrtve.

"To je šamar za sve nas da on sebe predstavlja kao nekakvog eksperta, konsultanta, a nije pokazao ni mrvu pokajanja zbog onoga što nam je učinio", kazao je Rohas i dodao da kad je pokušao da priča sa Popajem i od njega dobije neke odgovore mu je rečeno da priča sa njegovim menadžerom.

"On je postao zvijezda zbog svojih zločina", smatra Rohas. Velaskez, koji je na vrhuncu moći zarađivao po milijun dolara za ubojstvo, tvrdi da je protraćio sav novac na zaštitu tijekom boravka u zatvoru.