FOTO  Održan speleološki kamp Mostar- Vrdi

vrdi, kamp

U periodu od 19.07.-28.07.2019. godine, održao se speleološki kamp Mostar- Vrdi u organizaciji Speleološkog društva „Herceg“ Mostar.

Cilj speleološkog kampa je bilo sustavno istraživanje speleoloških objekata na području Vrda, Goranaca, Raške Gore i planine Čabulje.

Kroz deset dana Speleološkog kampa  22 speleologa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine su istražila i topografski snimila 18 speleoloških objekata , preko 1000m istraženih kanala i najveće dosegnute dubine  od -260 m.

Bosna i Hercegovina je u znanstvenim krugovima  poznata po podzemnoj bioraznolikosti, tako se na ovom speleološkom kampu pored speleoloških istraživanja  istraživala  i podzemna fauna.  Postignuti su  vrlo raznoliki i znanstveno značajni rezultati.  Sa sigurnošću  možemo reći da su pronađene nove vrste za znanost. Ovi pronalasci naglašavaju važnost nastavljanja bioloških istraživanja osobito jer  je ovo naše područje  posve neistraženo.

Osim  Speleološkog društva „Herceg“ Mostar u istraživanju hercegovačkog podzemlja sudjelovali su i Akademsko speleološki - alpinistički klub iz  Beograda, Speleološko društvo „Ponir“ Banja Luka, Speleološko društvo „ Mijatovi dvori“  Tomislavgrad,  Speleološko društvo Karlovac,  Speleološki klub Ursus spelaeus iz Karlovca,  Speleološko društvo „Špiljar“ iz Splita i Jamarski klub Borovnica iz Slovenije.

Ovim putem se zahvaljujemo našim sponzorima koji su podržali i prepoznali naš rad. Hvala Vam od srca na potpori pri organiziranju Speleološkog kampa Mostar Vrdi 2019 jer bez Vas pola ovoga ne bi bilo moguće. To su : Javno poduzeće Vjetrenica,  Općina Ravno, Grad Mostar, Sportska kladionica Premier,  Javno poduzeće „Parkovi“ d.o.o. Ljubuški,  Hercegovačka pivovara  i  Mostarsko pivo, Konoba Goranci, Caffe pizzera Skripta, Teco i Suncokret pekara,  Moj Taxi,  Podrumi Andrija , Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar i  Savez Gorskiha Službi Spašavanja u Bosni i Hercegovini.

I Jedno veliko HVALA  gosp. Željku Mariću- Muji i gosp. Luki Mandiću  na osobnim donacijama i jer su prepoznali naš trud i rad te misiju i viziju koju težimo ostvariti.