Od Žilićevih ulaganja nema ništa, čovjek svake godine nekoga prevari

Od Žilićevih ulaganja nema ništa, čovjek svake godine nekoga prevari

... ili filmašu da napravi priču o temi "Kako sam zaludio mase". Kad god neka tvrtka počne propadati u ovom desetljeću, pojavi se navodni milijarder koji je bogatstvo stekao u Luksemburgu na patentima za automobile i ponudi pomoć, piše Večernji list BiH.

Ono što je najzanimljivije, dosad su brojni poduzetnici i političari išli k njemu, nudili partnerstvo, obećali bolje uvjete za ulaganje. Žilić bi ih dočekao u nekom kafiću, sve lijepo ispričao, a zatim neke javno isprozivao da su neozbiljni, da ne shvaćaju biznis itd. Isto to rođeni Varešanin radi i ovih dana.

Prijatelj Stipe Mesića

"Ja ću spasiti Uljanik", pompozno je najavio i ponudio pola milijarde eura za preuzimanje posrnulog brodogradilišta u Splitu. Ovog puta njegov "odvjetnik" u pregovorima s ljudima iz Uljanika, koji ih je spojio, bio je Stipe Mesić, bivši hrvatski predsjednik i, kako Žilić tvrdi, njegov prijatelj.

Upravo je tog prijatelja Žilić prije nekoliko godina optužio da mu je kucao na vrata tražeći novac. Mesić mu je uzvratio da ako mu smrt bude kucala na vrata kao što mu je on kucao, nikad neće umrijeti. Stvari su se, očito, ubrzo smirile jer i jedan i drugi danas se međusobno nazivaju prijateljem.

Ali, Mesićev prijatelj, barem kada su konkretne stvari u pitanju, ničim se nije iskazao da netko može reći kako je to čovjek koji stvarno ima 24 milijarde eura koje godinama spominje niti je ikad uložio u nešto. Spominjao je ovih dana njemačke robne kuće kojima je pomogao, ali imena, da se netko javio i potvrdio tu priču, nema.

Čak su i u HNB-u nakon sastanka s njegovim čelnikom Borisom Vujčićem rekli da sastanak nije ozbiljne naravi. Gospodarstvenici koji su s njim imali kontakt uglavnom o tome ne žele razgovarati jer Žilića ne smatraju ozbiljnim i vjerodostojnim.

- Mesić, koji ga je povezao s Uljanikom, poznat je po vicevima. Meni je i Žilićevo bogatstvo vic, tako da su dobra kombinacija. Onaj tko sebe naziva gospodarstvenikom na sastanak na kojem se razgovara o višemilijunskim ulaganjima nikog ne prima u kafić, mislim da sam vam sve rekao. Niti će on uložiti u Uljanik ni u Agrokor, a ni u Petrokemiju ili mostarski Aluminij, koji je svojedobno spominjao. Ne treba se zanositi ni davati medijski prostor takvom čovjeku - kazao je za Večernjak gospodarstvenik koji je ranije komunicirao sa Žilićem.

Pregovara u kafićima

A Žilić je navodne milijarde zaradio na patentu metode zavarivanja u automobilskoj industriji, i to nakon što je tužio svog poslodavca, veliki Ford, koji je, opet prema Žilićevim pričama, priznao kako im je ta metoda donijela uštede.

Razvlačili su se po sudu, a s obzirom na to da, opet navodno, Žilićev izum koriste i drugi iz autoindustrije, on tvrdi kako godišnje zarađuje dvije milijarde eura. Možda se u ovom slučaju nešto i promijeni, ali tijekom ovih nekoliko ljeta, koliko se javlja i nudi milijune i milijarde, Žilić se nije nimalo iskazao.