Od polovice ožujka prestaju hladnoće i nastupa proljeće

vrijeme
U mnogim gradovima u unutrašnjosti BiH u noći s utorka na srijedu palo je gotovo pola metra novog snijega, a u mnogim školama zbog snijega je obustavljena i nastava.

Kako doznajemo od klimatologa Federalnog meteorološkog zavoda Željka Majstorovića, smirivanje vremena očekuje se već danas, dok ćemo na proljetne temperature morati pričekati još desetak dana. “Temperature će polagano rasti, međutim, stanovnike u unutrašnjosti zemlje i idući tjedan dana hladit će jutarnji minusi”, kaže Majstorović.

Temperature ispod nule

“Ožujak je mjesec u kojem se vrijeme značajno mijenja, a na njega najviše utječu anticiklone. Slabljenjem sibirske anticiklone češće preko naših područja prelaze atlantske i sredozemne ciklone koje uzrokuju toplo, vjetrovito i kišovito vrijeme, piše Dnevni list.

Nakon njihovog prolaza zapuše sjeverni vjetar te ponekad dovuče hladni polarni zrak sa sjevera, što uzrokuje kratkotrajna zimska razdoblja u ožujku”, pojašnjava Majstorović. On navodi kako će vrijeme biti dosta promjenjivo, bit će i oblaka i sunčanih razdoblja, a može se očekivati i pokoja pahulja snijega, no najviše što će obilježiti sljedećih nekoliko dana je prohladno vrijeme.

“Temperature će se u jutarnjim satima uglavnom kretati do pet stupnjeva ispod nule, dok će preko dana biti malo toplije, pa će se temperature biti oko 1 do 2 stupnja. Takve temperature će biti u Bosni, dok će u Hercegovini biti za pet stupnjeva toplije”, kazao je.

Potrebna zimska oprema

Od druge polovice mjeseca, točnije od 17. ožujka, temperature će početi polagano rasti i, što je najvažnije, neće više biti minusa. “Temperature jesu niže od prosjeka, no ovakvi udari hladnoće u ožujku nisu nimalo neobični, a kada je riječ o središnjem dijelu BiH, snijeg može padati i u svibnju.

Posljednjih 20-ak godina dosta su bile rijetke zime s ovako puno snijega, ali svejedno, ova ne spada u neku ekstremnu zimu”, kaže Majstorović, napominjući da ovakve dugoročne prognoze uvijek treba uzeti s rezervom, jer one nisu pouzdane kao dnevne.

Zbog ovakvih vremenskih uvjeta moglo bi doći do velikih problema u prometu diljem zemlje. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme.

Oko 5000 učenika bez nastave

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području livanjske i tomislavgradske općine jučer je obustavljena zbog snijega, koji je dosegnuo visinu od 50 centimetara, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja Hercegbosanske županije.

Nastavu nije pohađalo oko pet tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, a kako doznajemo, nastave neće biti do ponedjeljka. U drugim općinama HBŽ-a, Kupresu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, nastava se redovito odvijala u svim školama.

Monet.ba