Od otiska do istine

otisak prsta, Juan Vucetich, Ivan Vučetić, otisak prstiju, Ivan Vučetić
Muzej policije postavio je u ponedjeljak na Policijskoj akademiji izložbu ‘Od otiska do istine' u spomen na utemeljitelja daktiloskopije i jednog od najpoznatijih hrvatskih iseljenika u Argentini Ivana Vučetića koji je prvi počeo uzimati otiske prstiju radi identifikacije.

Vučetić je 1884. s Hvara emigrirao u Argentinu, gdje se 1888. zaposlio u Središnjem policijskom uredu i ubrzo postao voditelj Odjela za statistiku. Njegov desetoprstni sustav identifikacije, nazvan argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902., a potom i u drugim zemljama.

U La Plati je 1923. otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a također nosi njegovo ime.

Djelatnici Centra na izložbi će, kažu u MUP-u, uzimanjem otisaka prstiju i dlana posjetitelje upoznati s radom Centra u raznim situacijama, osobito onima s područja kriminalistike, ali i kriminalističke tehnike. Također, izložene će biti i knjige iz fonda Muzeja policije o daktiloskopiji i kriminalistici.

Uz fotografije, kopije dokumenata iz vremena kada je radio i stvarao Ivan Vučetić, posjetitelji imaju priliku vidjeti i otiske prstiju prve daktiloskopirane osobe u Hrvatskoj, kriminalistički kovčeg iz prošlosti kao i daktiloskopski ormarić koji ima svu opremu za izuzimanje otisaka prstiju i dlana. Uz statuu Ivana Vučetica može se vidjeti i medalja koja se dodjeljuje najboljim polaznicima Policijske škole u La Plati, a koja je dio fundusa hrvatskog Muzeja policije, kažu u MUP-u.

Hina