Od djece kradljivaca do bandi koje kontroliraju cijele kvartove

kriminal
kriminal

Malodobnici najčešće kradu, zatim se bave razbojništvima, a evidentirani su i u krivičnim djelima nanošenje teške i lakše tjelesne povrede te posjedovanje i uživanje droge.

Većinom povratnici

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini registrirano ukupno 718 malodobnika koji su počinili krivično djelo. Od toga je na području Federacije BiH evidentirano 429 malodobnika, a u Republici Srpskoj 293. Dragan Mioković, umirovljeni visoki policijski dužnosnik Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevske županije, ističe da policija već godinama upozorava na problem malodobničke delinkvencije te da korijen problema leži u slabljenju obitelji.

- Zbog teških ekonomskih uvjeta i preživljavanja, roditelji nemaju vremena da se posvete djeci. S druge strane, država nema dovoljno razvijen dio aparata koji treba da se stara o malodobnicima, tu mislim i na škole i na centre za socijalni rad, odnosno na sve te segmente društva koji bi se trebali brinuti o malodobnicima. S njima se, praktično, ne radi. Ovo što se čita u crnim kronikama, to je samo posljedica. Policija, tužiteljstvo i sudovi su posljednji na ljestvici. Oni se suočavaju sa posljedicama takvog odrastanja malodobnika - napominje Mioković.

Među malodobnim kriminalcima uglavnom se radi o povratnicima.

- Sudeći na osnovu ovoga što pratim po medijima, u padu je broj malodobnika koji su počinili krivična djela. Policija vodi evidenciju o tome koliko je prijavljeno malodobnika koji nikad nisu bili prijavljeni, taj broj je u opadanju i to je dobar znak. Ali, s druge strane, činjenica je da su povratnici vrlo zastupljeni.

Sreća je da u posljednje vrijeme nisu sudjelovali u težim krivičnim djelima, kao što je ubojstvo, ali su i razbojništva i drske krađe kojima se bave malodobnici, teška djela i imaju visok stupanj društvene opasnosti - ističe Mioković.

On kaže da je problem malodobničke delinkvencije u zemljama u tranziciji, kakva je naša, te u nesređenim sistemima, kakav je naš, izuzetno veliki.

Upozorenje policije

- Dodatni problem je što većina tih malodobnika koji imaju problem sa zakonom, nažalost, izrasta u odrasle kriminalce. Iz tog miljea regrutiraju se kriminalci, oni koji se kriminalom bave i nakon što navrše 18 godina. Policija je u posljednjih 10-15 godina ukazivala na to da je ovo put u stavaranje pravih bandi, onih koje okupiraju i drže pod kontrolom kvartove. Na to je policija službeno upozoravala.

Ne branim policiju, tužiteljstvo i sud, ali ako se itko bavi malodobničkom delinkvencijom, onda su to oni. Ipak, oni se ne mogu baviti prevencijom, time se moraju baviti obrazovanje i socijalne ustanove, jer je riječ o širem društvenom problemu - zaključuje Dragan Mioković.

Vršnjacima otimaju mobitele

U našoj zemlji bilo je primjera malolodobničke bandi koje su presretale djecu ispred škola i otimale im novac.

- To je taj ulični kriminal, to su te drske krađe, kada otimaju mobitele vršnjacima, pa do razbojništava, kada upotrebom sile otimaju. To nije ništa novo, već nekoliko godina postoje i slučajevi da četvorica ili petorica malodobnika rade zajedno - kaže Mioković.

Stariji iskorištavaju mlađe

Nije rijedak slučaj da stariji kriminalci iskorištavaju malodobnike, jer im je dobro poznato da im neće biti izrečena teža kazna.

- Znam slučajeve gdje se dilanje i prenošenje droge povjeravaju malodobnicima, jer im je, kako žargonski kažu, "manji pad". Ključni problem je da se društvo mora početima baviti uzrocima.

Dok je obitelj ovakva kakva je, dok je besperspektivnost mladih ljudi u našoj zemlji i regiji takva i dok se obrazovanje srozava, i dalje ćemo imati malodobnike u kriminalu - smatra Mioković.