Očuvanje nematerijalne baštine u rukama je lokalnih ljudi

narodna baština, UNESCO

...i ono treba što bolje osvijestiti kao prvo lokalnim ljudima, a onda europskim građanima i naposljetku globalno. Ali valja početi od lokalnih ljudi, istakla je stručnjakinja u području interpretacije baštine, kulturnog turizma i menadžmenta Dragana Lucija Ratković Aydemir. Vlasnica je savjetovanja za upravljanje u kulturi i turizmu Muze d.o.o. Zagreb. Iza sebe imaju +40 uspješno osmišljenih destinacija i atrakcija za koje su višestruko nagrađeni projekti uvršteni na UNESCO listu.

Prije dvije godine projekt Ekomuzej batana iz Rovinja uvršten je na UNESCO listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine. „Projekti na kojima radimo, imaju šansu uspjeti samo ako su s njima identitetski duboko povezani lokalni ljudi. Mi kao struka usmjeravamo, upravljamo i kreativno interpretiramo taj identitet, ali ga mi ne možemo živjeti. Očuvanje identiteta uvijek je u rukama ljudi iz lokalnih zajednica. Ako postoji snažan motiv očuvanja vlastita identiteta, dobar spoj između ljudi, politike i struke, uspjeh je zagarantiran", dodala je Ratković Aydemir. Kazala je kako je prometna povezanost za mnoge grane gospodarstva ključ, a za turizam, pa i onaj kulturnog predznaka, od iznimnoga je značaja i važan za kvalitetu života lokalnih ljudi.

Najvažniji faktori u koncipiranju dobre kulturne priče u turizmu su prije svega autentičnost, povezanost s lokalnim ljudima, stručnost i kreativnost u idejnom oblikovanju, projektiranju i svim fazama realizacije, politička podrška, stručan i proaktivan menadžment, marketing i PR. I sve navedeno je podjednako važno, niti bez ijednog se ne može, dodala je na kraju Ratković Aydemir.

Konferencija »Razvoj destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avio - letova« na kojoj će Ratković Aydemir održati ključno uvodno izlaganje održat će se u srijedu 11.04.2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH - Agencije za profesionalno usavršavanje i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije/kantona. Koordinator konferencije je Fortuna Tours d.o.o. jedna od vodećih turističkih agencija u BiH za incoming turizam.