Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna bakterija

klima, smrtonosna bakterija, čišćenje, klima, klima uređaj, klima, klima uređaj, klima uređaj, klima uređaj, mirisi, klima uređaj, ispravan rad, klima uređaj, miris

Od legionele, odnosno legionarske bolesti, obolijevaju sve dobne skupine, djeca vrlo rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s kroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom. Bolest je oko tri puta češća u muškaraca nego u žena, a u rizičnoj skupini su i pušači te alkoholičari.

Može biti smrtonosna

Koliko legionela može biti opasna objašnjavaju i u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije.

"Legionarska bolest se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvaća jetru, bubrege, probavni trakt i središnji živčani sustav. Prvi simptomi su vrlo visoka tjelesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena zimicom i tresavicom.

Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, opće slabosti, mučnine, povraćanja i sl. U početku bolesnik ne kašlje. Nakon 2 do 5 dana javlja se suhi, nadražujući kašalj koji postupno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promjene na plućima vidljive i mjesec dana nakon početka bolesti."

Prevencija je redovito čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to napraviti barem jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura.

Pripaziti treba i na klima uređaje u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je napraviti servis svake dvije godine. Također, ako ne boravite u vikendici ili apartmanu dulje vrijeme, kada prvi put odete tamo, obavezno pustite vodu da curi 10-ak minuta.

Pripazite i na mjesta na kojima skupljate kišnicu, a voda je dugo stajala, i takve lokacije su pogodno tlo za razvoj legionele.

Izvor: 24sata.hr