Ocat spašava svilu, topla voda kožu, a traper hladna voda...

Smeće, stvari, ocat, topla voda, hladna voda, savjeti, kuća, stvari, prostor, detoksikacija

Želite li da vam omiljeni komadi požive dulje, najidealnije bi bilo oprati ih ručno u hladnoj vodi. Naravno, rijetko tko danas ima vremena rublje prati na ruke, pa neke manje osjetljive komade možete oprati i u perilici, ali hladnijom vodom u programu za osjetljive tkanine. Naravno, bez centrifuge. Koristite blage tekuće deterdžente.

Odjeća od kašmira

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na ručnik i zarolajte. Neka odstoji nekoliko minuta. Potom stavite sušiti tako da stoji vodoravno. Naime, ako objesite kako inače sušite rublje, odjeća bi se mogla razvući.

Traper

Želite li da vam omiljene traperice dulje požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u perilicu, obavezno ih okrenite naopačke kako boja ne bi brzo izblijedila. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na zraku.

Kupaći kostim

Neovisno jeste li bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korištenja kako ga klor ili morska sol ne bi izgrizli, prenosi Daily Mail.

Operite ga u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tekućeg deterdženta. Nemojte ga cijediti rukama već pustite da iskapa i osuši se na zraku, ali ne na direktnom suncu. Ako ga sušite u zatvorenom prostoru i ne želite da vam namoči pod, prije sušenja ga na nekoliko minuta umotajte u ručnik.

Grudnjak

Želite li uništiti grudnjak, stavite ga na pranje u perilicu i to na centrifugu. Grudnjaci su vrlo osjetljivi jer centrifugom mogu izgubiti oblik. Bez pravog oblika njihovo nošenje nema smisla jer grudi neće oblikovati kako želimo. Kao i drugo osjetljivo rublje, i grudnjak bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u ručnik da se ocijedi. Potom ga stavite sušiti.

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta a potom isperite. Kod ispiranja ulijte čistu vodu u posudu i u nju dodajte tri žlice bijelog octa jer će pomoći ukloniti ostatke deterdženta i i svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu odjeću zarolajte kratko u ručnik. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Glačajte bez pare jer može ostaviti mrlje na svili.

Koža

Jaknu od kože ponekad je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. Ako se radi o hlačama, njih ipak treba bolje oprati. Kako bi zadržale svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite sve dok ih voda ne prožme. Potom ih osušite u sušilici na visokoj temperaturi. Na taj način će zadržati svoj oblik i finu teksturu.

Izvor: 24sata.hr