Obnavljaju se nacistički stadioni u Nurnbergu

... konstrukcije ne bi više ugrožavale sigurnost turista. Svake godine u Nürnberg dođe oko 200 tisuća turista kako bi vidjeli Speerove stadione koje je projektirao da traju koliko i građevine staroga rim, piše Jutarnji.hr.

Ali od kraja Drugoga svjetskog rata stadioni propadaju i sada su pred urušavanjem.Gradonačelnik Nürnberga Ulrich Maly njemačkoj je novini Süddeutsche Zeitung rekao da ima samo dvije opcije: obnoviti stadione kako bi se spriječile buduće nesreće ili ograditi kompleks, što "ne bi bila privlačna priča o gradu".

Dio kompleksa je već srušen ali Maly i njegova uprava ne žele dopustiti da se građevine od tolike povijesne važnosti jednostavno prepuste propasti. "Nije riječ o uljepšavanju grada" pojasnio je "Nećemo sad tražiti da ugrade originalne materijale."

Masovno poznat iz Trijumfa volje Leni Riefenstahl, kompleks u Nürnbergu uključuje 24 tornja i Zeppelin tribinu. Na njemu su se od 1933. i 1938. održavala masovna nacistička okupljanja i parade.

U prvom dijelu projekta planirano je ispitivanje stanja Zeppelin tribine koju je Adolf Hitler koristio za privatne audijencije i mozaika u Zlatnom holu. Na stadionu će se sačuvati i grafiti koje su nakon Hitlerova pada ispisali saveznički vojnici.

Albert Speer je građevine za Treći Reich projektirao kao velike klasične spomenike, s namjerom da one nadžive sam režim, te je stoga koristio materijale poput granita i mramora umjesto betona i čelika. U svojoj "Teoriji vrijednosti ruševine" napisao je: "Korištenjem specijalnih materijala i primjenom određenih načela statike, trebali bismo moći podići strukture koje će čak i raspadnute, nakon stotina ili tisuća godina, sličiti rimskim uzorima."