FOTO/VIDEO  Objavljeni snimci pregovora policije i masovnog ubojice

orlando ubojica
Masovni ubojica je policajcima koji su ga nagovarali da se preda rekao da Washington mora da obustavi bombardovanje Sirije i Iraka.

Objavljivanje snimaka je omogućila sudac Margareth Striber, transkripti razgovora su bili dostupni od rujna ove godine, ali su audio snimci tek sada objavljeni. Također, postoji još oko 200 snimljenih razgovora koji su u vezi sa pucnjavom, a njihovo objavljivanje nije izvjesno jer po zakonima u Orlandu nije moguće objavljivanje snimaka osobe koja je ubijena.

Odvjetnica Rachel Fugate je istaknula da je objavljivanje snimaka neophodno kako bi javnost imala bolji uvid u razvoj događaja kobne večeri, kada je Mateen u jednom gay noćnom klubu u Orlandu ubio 49 osoba. U jednom od objavljenih snimaka Mateen insistira da policijski pregovarač kaže vlastima SAD da prestanu da bombarduju Irak i Siriju jer ubijaju mnogo žena i djece.

Pregovarač, koji je imenovan kao Andy, pričao je sa ubojicom desetak puta u razmaku manjem od sat vremena, u pokušaju da dobije više informacija od njega, međutim Mateen je uglavnom svaki razgovor završavao spuštanjem slušalice.

Kada ga je pregovarač pitao kako se zove, Mateen je odgovorio da je on osoba koja je vjerna lideru ISIS-a Abuu Bakru al Bagdadiju, a kasnije je Andyju naredio da ga zove mudžahedinom, božjim vojnikom.