Objavljen posljednji rad Stephena Hawkinga i mogao bi nam pomoći pronaći dokaze za paralelne svemire

Stephen Hawking
Slavni teorijski fizičar Stephen Hawking, deset dana prije smrti predao je posljednji znanstveni rad „A smooth exit from eternal inflation?" koji je upravo objavio časopis Journal of High Energy Physics, javlja Business Insider.

Stephen Hawking i Thomasom Hertogom zajedno su objavili rad u kojem iznose teoriju o postanku svemira koja bi mogla odgovoriti na nekoliko dosad neodgovorenih pitanja.

Teorija Velikog praska govori da se svemir počeo širiti prije nešto manje od 14 milijardi godina iz točke neizmjerne gustoće te se nastavio širiti do danas. Za razliku od suparničkih teorija, ova teorija obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira.

Hawking i Hertogom u radu pretpostavljaju da postoji više paralelnih svemira u kojima vladaju zakoni fizike koji postoje u našem svemiru.

U svom radu, dvojac se oslanja na teoriju struna, granu fizike koja pokušava pomiriti kvantnu fiziku s gravitacijom i Einsteinovom teorijom relativnosti.

U njihovom tumačenju teorije vječnog širenja svemira postoji granica nakon koje naše poimanje protoka vremena prestaje imati smisla. Temeljem te granice nova teorija predviđa ograničeni broj svemira nastalih nakon Velikog praska, u kojima vrijede isti zakoni fizike kao i u našem, piše Business Insider.

Rad također pretpostavlja da je moguće testirati tu teoriju. Fizičari bi mogli tražiti dokaze o drugim svemirima koristeći alate dizajnirane za mjerenje valova u prostornom vremenu - također poznatima kao primordijalni gravitirajući valovi - koji su bili stvoreni početkom širenja svemira iz Velikog praska.

Njihov rad možete pronaći OVDJE.