Znate li kako je nastala izreka 'pljunuti otac'?

otac i sin

Ovaj izraz karakterističan je za više jezika, a postoji i nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Vjeruje se da engleski izraz istog značenja spitting image (eng. to spit - pljunuti) zapravo potiče od fraze ''splitting image'' (eng. to split - razdvojiti - kao podijeljena slika, slika u ogledalu), međutim, slični izrazi postoje i u francuskom, npr. C'est le portrait craché de son père (On je pljunuta slika svog oca) ili u norveškom som snytt ut av nesen paa (kao ispuhan iz nosa).

Moguće je da porijeklo ovog izraza treba tražiti u mitologiji, pa neko podsjeća na roditelja kao da je bukvalno ispljunut iz njegovih usta, ili ispljunut iz njegovog tijela (kao što je npr. egipatski bog Atum stvorio bogove Šua - boga zraka i Tefnut - boginju vlage i kiše, tako što ih je ispljunuo).

Stari narodi su vidjeli čvrstu vezu između svojih tijela i svijeta koji ih okružuje. Tako je u nordijskoj mitologiji biće po imenu Kvazir stvoreno od pljuvačke bogova. A nije ništa neobično ni pljunuti u šaku prije nego što se rukovanjem označi početak nekog dobrog posla - sve je to posljedica vjerovanja u magijsku moć pljuvačke.