Zašto neka djeca postaju nasilnici?

djeca rast, nasilnici

U zadnje vrijeme sve se više vode rasprave oko toga zašto neka djeca postaju nasilnici za razliku od prijašnjih generacija kada nije bilo zabilježeno toliko slučaja napada i maltretiranja.

Promjene u načinu odgoja djece polako su počele već 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća kada se sve više željelo udaljiti od tadašnjeg autoritativnog odgoja te okrenuti prema partnerskom odnosu između roditelja i djece.

Dok su nekada djeca roditelje doživljavala samo kao autoritet i osobe od kojih mogu dobiti nagradu i kaznu, s vremenom se to počelo mijenjati i sve se više počelo tražiti da odnos između roditelja i mališana pomalo nalikuje na prijateljstvo gdje će djeca roditelje doživljavati kao osobe kojima će se uvijek moći povjeravati.

Stručnjaci su složni kako obje metode odgoja imaju prednosti i mane. Odgoj koji se primjenjivao u osamdesetim godinama bio je dobar zato što su djeca imala više poštovanja prema roditeljima i učiteljima, dok je negativna strana suviše strogog odgoja bila što su neka djeca odrastala s puno manje samopouzdanja i sigurnosti kao posljedica kažnjavanja za svaku sitnicu.

Odgoj koji se počeo primjenjivati kasnije, a koji traži zabranu batina, dobar je jer djeca imaju više prilika da odrastu u osobe pune samopouzdanja. Problem je popustljivost od strane roditelja kao i učitelja i to najviše zbog zakona koji je nametnuo takav način ponašanja.

Djeca imaju više slobode, odrasle više ne doživljavaju kao autoritet jer roditelji više nemaju potrebu govoriti djeci što smiju raditi, a što ne. Sve je prepušteno najmlađima da se samostalno razvijaju, skupljaju iskustva i sami donose odluke zbog čega će se prije osamostaliti. O njih se očekuje da sama zaključe što je dobro, a što pogrešno.

Kako bi jednog dana odrasla u dobre ljudi važno je da između djece i roditelja postoji odgovarajuća povezanost i da roditelji budu jasni kada reagiraju pozitivno ili negativno na djetetove reakcije. Što to znači? Kada dijete napravi nešto loše roditelji trebaju jasno dati do znanja da su ljuti isto ako je dijete napravilo nešto dobro, treba mu pokazati kako ste sretni zbog toga.

Izvor: savjetnica.com