Vjernost - ideal ili mit?

Kako gledamo na vjernost, poštujemo li je i zašto varamo?

Međutim, neke od njih su počinile prevaru i onda o tome šutjele, kao da se ništa nije ni dogodilo.

Zapitala sam se, nije li to malo licemjerno? Ako očekuješ vjernost od druge osobe, a tebi se prevara tolerira. Kakva si onda osoba??

Osobno smatram kako je vjernost jedna od najvećih kvaliteta neke osobe i ne podržavam prevaru, bilo seksualnog ili emocionalnog oblika. Ako imaš seksualne ili emocionalne žudnje prema osobi koja nije tvoj partner i želju za prevarom dok si u vezi, onda zapravo ne želiš biti u vezi s tom osobom i najbolje je prekinuti ma koliko dugo bili zajedno.

Zašto čovjek ima potrebu za vjernošću?

Ako gledamo evolucijski, čovjek odrasta dulje od drugih živih bića na planeti. Kako bi mogao opstati čovjek mora stvarati neke veze, odnosno, vjernost s kojom će bolje održavati odnose s ljudima. Također suvremene definicije ljubavi kažu kako je ljubav između dvoje ljudi plod njihove vjernosti. Međutim, kada se radi o pravoj ljubavi, ljubavi za cijeli život, osobe se obvezuju da će ostati zajedno unatoč svim problemima i poteškoćama koje ih mogu snaći u životu.

Danas će naš odnos prema vjernosti uvelike ovisiti o našim ranijim iskustvima, počevši od naših najranijih dana, koliko nam je majka dala ljubavi i pažnje. Vjernost se u mnogim kulturama gleda kao ideal zajedništva dvoje ljudi.

Međutim, danas se slobodno možemo pitati postoji li vjernost u vezama, je li zaista ideal ili je to samo mit na kojeg smo navikli. Danas parovi više ne cijene vjernost. Razlog tomu je što vjernost više nema istu težinu kao što je imala nekoć. Vjernost i nevjernost uvijek su se provlačile kroz živote ljudi, međutim, nekad se o nevjeri nije javno govorilo. U nekim je društvima bila čak zakonom zabranjena i kažnjiva, posebno ako su nevjeru počinile žene. Međutim, sada je sve drugačije, parovi otvoreno govore o nevjeri kao da je to nešto normalno i da ne može štetno utjecati na vezu.

Pravila vjernosti

Istraživanja stručnjaka pokazala su da žene u više slučajeva govore o svojoj vjernosti. No, muškarci smatraju kako imaju slobodnije ruke, odnosno da oni imaju pravo "šarati". To je posljedica kulture koja je puno sklonija muškoj nevjeri nego ženskoj, žene se u pravilu više osuđuju od muškaraca.

Vjernost također ovisi o vrijednosnim stavovima svake osobe. Osim što vjernost ovisi o našim ranijim iskustvima i pomalo o genetici, ovisi i o vjerskim utjecajima jer osoba koja drži do vjerskih normi i pravila, ostat će vjerna unatoč tome što će željeti nevjeru. Gledanje na nevjeru je samo kao plod čovjekove psihe i zato je nekim parovima vjernost bitna, tu nema univerzalnog pravila.

Kada se ulazi u vezu bitno je na početku utvrditi što druga strana misli o vjernosti i bi li oprostila nevjeru. To pitanje na početku veze može spriječiti mnoge probleme. Ako se oba partnera slože da im vjernost nije bitna i ako se dogovore da će oboje imati druge partnere, onda to i nije neki problem. Međutim, problem nastaje ako jedan partner vara onoga koji je protiv nevjere i kojem to smeta.

Ljubomora i vjernost - dva rivala?

Vjernost također može biti usko vezana s ljubomorom, nesigurnosti ili pak posesivnosti. Kada su u vezi kod jednog partnera prisutne ove emocije, onda se u većini slučajeva vjernost traži od partnera, ali ne i od sebe. U svojoj okolini imam slučaj patološke ljubomore, radi se o mladom paru koji je već nekoliko godina u vezi, djevojka od partnera zahtjeva da s drugim ljudima i ne razgovara, dok istodobno sebi dopušta štošta. Ova je priča otišla toliko daleko da je on morao zbog jedne fotografije deaktivirati svoj Facebook profil, dok je njezin još uvijek aktivan. Psiholozi bi rekli kako se tu radi o disfunkcionalnoj vjernosti jer je veza postavljena na krivim temeljima te se ovakva veza može pretvoriti u pravi pakao pun optužbi i svađa.

Kad se prevara dogodi...

Oni koji su zatečeni u nevjeri, u većini se slučajeva, kako bi umanjili svoju krivicu, pravdaju činjenicom da nikada nisu bili zaljubljeni u svog ljubavnika ili ljubavnicu te da im oni nisu ništa značili. Statistika je također pokazala kako su žene u većini slučajeva sklonije emocionalnoj prevari, dok je muškarcima bitan samo seks. Iako su muške prevare puno češće, svi pripadnici jačeg spola će se složiti da su ženske prevare bolnije, jer žene prevarom ostvaruju sve ono što ne mogu dobiti u vezi.

Ako si postavimo pitanje što je zapravo nevjera, to ovisi od osobe do osobe, a definicija ide iz krajnosti u krajnost. Nekima je primjerice već običan flert znak nevjere, dok kod drugih čak ni seksualni odnos, ako ne sadrži emocije, ne znači prevaru.

Svatko od nas ima pravo na svoju definiciju vjernosti, ali to se obvezuje da mora poštovati i definiciju vjernosti svojeg partnera ili partnerice.

Izvor : female.hr