U porastu maloljetničko obiteljsko nasilje

silovanje, zlostavljanje, sud, droga, silovanje, Zagreb, silovatelji, silovanje, malezija, Armija BiH, ratni zločin, silovanje, obitelj, nasilje, Nasilje u obitelji, spolni odnosi, maloljetna djevojčica, optužba, seksualni prekršaj, maloljetna djevojčica, seks sa maloljetnicom, obiteljsko nasilje, roditelji i djeca, obiteljsko nasilje

U 2015. i prvih 10 mjeseci ove godine registrirano je ukupno 49 maloljetnih zlostavljača
Roditelji nemoćni pred uvredama i šakama svoje djece - stvarnost je i na osječkom području, upozoravaju aktivisti, ali i podatci PU osječko-baranjske, prema kojima je u prvih 10 mjeseci 2016. godine zabilježeno 15 maloljetnih prekršitelja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od kojih je 11 dječaka, a četiri djevojčice. Ništa bolji nisu ni podatci za 2015. godini kroz koju su registrirana čak 34 maloljetna zlostavljača od kojih je 26 muškog, a osam ženskog spola.
- Kroz naše pravno savjetovalište evidentirane su prijave žena koje zlostavljaju njihovi sinovi, pa i maloljetni, s istim obrascima nasilničkog ponašanja i na isti način na koji su ih zlostavljali njihovi očevi. Nasilje u obitelji najučestaliji je pojavni oblik muškog nasilja prema ženama i djevojčicama, ali ne isključivi. S druge strane, nasilje u obitelji događa se i među ostalim članovima obitelji oba spola i različite dobi, ali uzroci nasilničkog ponašanja u slučaju kada, primjerice, maloljetni unuk fizički ozlijedi djeda ili oca nisu isti kao u slučaju kada je žena nasilna prema partneru - objašnjava Nikolina Zec iz ženske udruge Izvor.
U prvih deset mjeseci 2016. godine PU osječko-baranjska registirala je 756 počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji su počinili 656 prekršaja. U 2015. godini registiran je 1151 počinitelj koji je počinio 990 prekršaja. Brojke jasno upozoravaju kako je među počiniteljima dosta "ponavljača", odnosno onih koji bivaju prijavljeni policiji zbog nasilja više puta. Takva situacija poznata je u osječkom Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja.
- Na žalost, žrtve obiteljskog nasilja nekada se vraćaju u Sklonište i po tri, četiri puta zbog nasilja od istog počinitelja. Riječ je o osobama s jako niskom razinom samopoštovanja koje misle kako ne mogu živjeti bez zlostavljača, a ovi to koriste. Naš je stav kako je razlog tomu činjenica da se sa žrtvom nasilja radi, pruža joj se psihosocijalni tretman i podrška, ali s počiniteljima nitko ne radi. Uz napomenu kako zakonski okvir koji se odnosi na nasilje u obitelji predviđa psihosocijalne tretmane i za počinitelje nasilja, ali oni se u većem dijelu Hrvatske, pa tako i u Osijeku, ne provode zbog nedostatka financijskih sredstava. Što je krivo jer relevantna istraživanja pokazuju kako počinitelji obiteljskog nasilja koji su prošli psihosocijalne tretmane u drastično manje slučajeva nasilje ponavljaju - kaže psihologinja Josipa Božić, voditeljica Skloništa, te dodaje kako su žrtve koje se vraćaju zlostavljaču svjesne da će se zlostavljanje ponoviti, ali to čine zbog želje da im djeca odrastaju uz oba roditelja, zaslijepljenosti ljubavlju prema zlostavljaču ili, najčešće, ekonomske ovisnosti o njemu.

 

glas-slavonije.hr