U Hrvatskoj godišnje 1200 do 1500 maloljetnica rodi dijete

trudnoća, dijabetes, pržena hrana, internet, majčinstvo, trudnoća, trudnoća, zdravlje, simptomi, liječnik, trudnoća, Trudnoća i traume, alkohol, trudnoća, očaj, dojenje, alkohol, u trudnoći, dojilja, u trudnoći, trudnoća, zdravlje, znanstvenici, istraživanje, starenje, mučnina, curica, trudnoća, trudnoća, godine, vrijeme, pobačaj, uzroci pobačaja, trudnice, pamučne gaćice, štetnost, trudnoća, trudnoća, dijete, muško, žensko, spol dijeteta, trudnoća, mučnina, istraživanje, trudnice, trudnoća, znanstvenici, otkriće, trudnoća, kad postati majka, pobačaj, mitovi, trudnoća, beba, trudnoća, žene, trudnoća, mučnina, trudnoća, savjeti, žena, trudnoća, plodnost, trudnoća, uživanje, razlozi, metode, menopauza, trudnoća, trudnice, kiseli krastavci, istraživanje, trudnoća, razlike, novo otkriće, stres, trudnoća, kućni testovi za trudnoću, trudnoća

U većini slučajeva trudnoća maloljetnica je šok za njih same i za njihove obitelji. Obiteljski se odnosi naruše, ali se u velikoj većini situacija ipak brzo smiri i obitelji to prihvate, rekla je Silvija Stanić iz Udruge "Korak po korak" predstavljajući u petak rezultate trogodišnjeg programa "Mama je mama" za maloljetne trudnice i roditelje.

Te se djevojke i njihovi partneri nakon trudnoće nađu u šoku - kako to objasniti roditeljima, boje se reakcije okoline, pitaju se kako će završiti školovanje, kako će živjeti s djetetom...

Udruga je u okviru trogodišnjeg projekta, koji se nastavlja i sljedeće tri godine, uslugama savjetovanja i psihosocijalne podrške obuhvatila 70 korisnica s kojima je održano 49 telefonskih razgovora, oko 150 individualnih razgovora i 84 sastanka u okviru malih edukativinih grupa.

Za desetak posto maloljetnih majki koje ostanu bez obiteljske potpore Udruga u suradnji s partnerima već desetljeće provodi razne programe podrške, od smještaja do pomoći u nastavku školovanja, zapošljavanja i slično, rekla je Stanić.

Tako je u trenutno u zagrebačkom Domu za djecu u Nazorovoj ulici osam maloljetnih majki s djecom, u zagrebačkom Caritasu ih je devet, a još šest može biti smješteno u dječjim domovima u Lovranu i Osijeku.

U domu u Nazorovoj u tijeku je preuređene prostorija za "Majčinski odjel" u kojem će moći boraviti 15 majki s djecom. One mogu u te institucije biti smještene mjesec i pol dana prije poroda i tamo ostati do navršene prve godine djetetova života.

Postavlja se pitanje što dalje, zato su programi koje provodimo važni za njihovo osamostaljivanje, završavanje škole, zapošljavanje i smještanje djece u vrtić, kaže Stanić.

Zaključeno je da i dalje treba razvijati suradnju s ustanovama socijalne skrbi i školskim sustavom, kako bi se maloljetnim majkama olakšao put u osamostaljivanje da mogu same skrbiti o sebi i djetetu.

Za provedbu programa "Mama je mama" lani je osigurano oko 280 milijuna kuna, i to uglavnom iz proračunskog novca grada Zagreba, Ministarstva socijalne politike i mladih te donacijama. Partneri u projektu su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Zagreb i "Kuća ljubavi" Caritasa Zagrebačke biskupije.

Hina