Teta ste ili ujak? Vaša uloga bitnija je nego što mislite

Teta ste ili ujak? Vaša uloga bitnija je nego što mislite
Tete i ujaci imaju mobitele prepune slika njihovih nećaka, a nećaci, pak, obožavaju kada ih teta ili ujak posjete. Međutim, taj je odnos puno dublji od zajedničkog 'zezanja' roditelja jer tete i ujaci igraju važnu ulogu u odgoju djece.

Oni na neki načn djeci predstavljaju najbolje od oba svijeta; odrasli su i zreli, ali su opušteniji i mogu se lako povezati s mlađima. Evo što djeca vide u njima i zašto ih nitko ne može zamijeniti.

1. Izgledaju kao roditelji, ali s drugom perspektivom
Baka i djed djeci su pravo utočište, ali gotovo uvijek slijede 'mamine i tatite upute'. Ujaci i tete liče na njihove roditelje samo s više razumijevanja, a često su im najbolji partneri u 'kršenju' malih pravila.

Taj odnos potiče iskrenost i empatiju kod djeteta, ali i samopouzdanje jer zna da mu uvijek netko čuva leđa.

2. Odnos povjerenja, ali i odgovornosti
Mamini i tatini braća i sestre reagiraju manje intenzivno na neke vijesti koje bi roditelje šokirale poput pada s bicikla, jedinice u školi pa čak i prve zaljubljenosti. Iz tog razloga djeca se često vole prvo obratiti ujaku ili teti i s njima otvoreno razgovarati.

U isto vrijeme oni su odgovorne odrasle osobe koje znaju gdje je granica sigurnosti pa će odmah reagirati, ako misle da je potrebno.

3. Balans dopuštanja i zaštite
U svojim ujacima i tetama djeca vide savršen omjer zaštite i dopuštanja. Odnos djece s njima opušteniji je jer, na kraju dana, oni ne moraju dijete odgajati i učiti. Samim time njihova je uloga 'lakša' pa mogu djetetu omogućiti sladoled prije ručka.

Međutim, upravo zato jer cijene njihovu opuštenost, djeca poštuju i kada ujak ili teta kaže 'ne'.

4. Najbolje priče
Roditelji najčešće ne dopuštaju svojoj djeci da ih upoznaju 'iza kulisa' roditeljske uloge pa tako izbjegavaju priče iz mladosti. Rijetko ćete čuti o tome kada je mama pobjegla kroz prozor da bi se našla s dečkom, ali teta će se se o tome raspričati i smijati se cijelo vrijeme.

Djeca se na taj način povezuju i s roditeljima i s ujacima, a bez da mama ili tate izgube 'ozbiljan' dojam.