Što učiniti kada vam se brak raspada

razvod - svađa
Kada vam se brak raspada, imate osjećaj kao da vam se raspada cijeli život. Koji god razlog raspada braka bio, to je razdoblje u vašem životu koje nećete rado pamtiti, ma kakav na kraju ishod bio. Naša je preporuka da pokušate spasiti brak ukoliko smatrate da je vrijedan spašavanja. Jedan od prijelomnih trenutaka može sigurno biti kada vaš partner ili vi, odlučite živjeti odvojeno.

Možda će vam se prvi trenutak činiti da razdvojenost ne može biti dobra za brak ili pomirbu, no razdvojenost možda i nije toliko loša solucija, te ćete vi i vaš partner dobiti vremena da malo razmislite o svojim osjećajima i postupcima, te nakon toga sjednete i pokušate riješiti probleme.

Ono što je najvažnije u tim trenucima
je da poštujete želje svoje partnera. Ako zatraži da se razdvojite na neko vrijeme, nemojte tu mogućnost odmah odbacivati. S time ćete samo nadolijevati ulje na vatru, a vaš partner će imati osjećaj zarobljenosti te će zbog toga još više imati potrebu da ode od vas. Još uvijek možete spašavati brak iako ne živite skupa.

Ako možda niste u kontaktu prvih nekoliko dana od početka odvojenog života to i nije tako nešto strašno. No, više od toga i nije dobar znak. Pokušajte kontaktirati, pa i razgovarati telefonski. Posebno je važno da vaš muž ostane u kontaktu s djecom, ako ju imate, te da i dalje zajednički donosite odluke oko njihovog odgoja. Briga i ljubav prema djeci može vas podsjetiti koliko se u biti volite i koliko vam je stalo da ovaj brak opstane.

Oproštaj i istina


Nemojte upirati prste i kriviti sve oko sebe zato što vam se brak raspada, posebno ne svojeg partnera, jer uzrečica „pas se sam ne grize“ vrijedi i za vaš brak, iako sigurno da postoje situacije kada je jedna strana više kriva nego druga. Krivljenje primjerice partnerove rodbine, također može uzrokovati velike probleme, što će vas i partnera još više razdvojiti, jer će se on osjećati povrijeđeno i ozlojeđeno.

U većini slučajeva, brakovi se raspadaju zbog pogrešaka oba partnera, pa ukoliko shvatite koje su vaše greške, možete se ispričati i pokušati popraviti. Isto vrijedi i za partnera. Ukoliko nema obostrane suradnje, do pomirbe će teško doći. Naime, ključno je da i vi oprostite svojem partneru, te ostavite gorku prošlost iza vas i krenete ispočetka. Ovaj korak je možda i najteži od svega i vjerojatno će trebati proći dosta vremena da u potpunosti oprostite. Isto vrijedi i za drugu stranu. Također, jedna od najvažnijih komponenta pomirbe je da nestane tajni između vas, jer istina je jedna od najvažnijih komponenti kada vam se brak raspada, ali je isto tako vrlo važna za novi početak, ako do njega dođe.

Dakle, kao supružnici morate sve međusobno dijeliti, bilo ono lijepo ili ružno. Naime, često puta sama ljubav koju osjećate nije dovoljna da se brak održi. Posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti, do te mjere da nemaju ništa zajedničko.

Srušite zidove i razgovarajte


No, često emocije mogu biti i prepreka spašavanju braka. Ukoliko osjećate bijes, mržnju, ljuti ste na sebe, partnera i cijeli svijet, tada je to još jedna zapreka koju morate nadići. Vi se na neki način odvajate od svojeg partnera kako vas ne bi i jače povrijedio, te gradite „zid“. To je najčešće uzrok nemogućnosti komunikacije, jer vam vaše emocije to neće dopuštati. Često se takav zid stvara sa strane oba partnera.

Kada se to dogodi, pokušajte isključiti svoje osjećaje barem na trenutak, izaći iz svoje čahure i pokušati sagledati situaciju iz partnerove perspektive. Vjerujemo da ćete nešto novo otkriti o sebi, ali i o partneru. Najveći efekt bi se dobio kada bi i vaš partner pokušao isto. Naime, nakon toga, komunikacija bi vam bila mnogo lakša.

Odvojite vremena za razgovor o svojim emocijama, budite iskreni jedan prema drugome. Doista slušajte jedan drugog, nemojte prekidati jedan drugoga, otvorite svoju dušu. Nakon nekoliko ozbiljnih razgovora, vjerujemo da ćete znati što treba učiniti. Naravno, sve što kažete jedan drugom morate potkrijepiti i djelima, jer će inače sve ostati na praznim riječima.
izvor: zena.hr