Sretna mama – sretno dijete

Djeca su najsretnija kada su njihove mame sretne, pokazalo je istraživanje britanskih stručnjaka.

Gotovo tri četvrtine malih ispitanika čije su majke bile zadovoljne svojom vezom bilo je sretno. No s druge strane, kada su njihove majke nesretne i nezadovoljne, samo je 55 posto mališana "potpuno zadovoljno svojom obitelji". Nažalost, očevi su u ovoj priči izvukli deblji kraj - njihova sreća nimalo se ne odražava na sreću ili zadovoljstvo djece.

Do ovih su zaključaka stigli britanski istraživači nakon što su ispitali djecu staru između deset i 15 godina iz čak 40.000 obitelji o njihovom obiteljskom životu.

Pokazalo se kako je njihov odnos s majkom i ocem najvažniji pokazatelj sreće, a mališani su najsretniji ako žive s oba roditelja, neovisno o tome jesu li to biološki roditelji ili posvojitelji.

"Ovi rezultati pokazuju kako su veze u obitelji i sreća roditelja ključ sreće mladih. Suprotno raširenom vjerovanju kako djeca samo žele provoditi svoje vrijeme igrajući video igrice ili gledajući TV, ustanovili smo kako su najsretniji kada se druže s roditeljima ili braćom i sestrama", tvrdi dr. Maria Iacovou iz Instituta za društvena i ekonomska istraživanja, voditeljica studije.

Sretnija su bila djeca koja nisu imala mlađu braću ili sestre i ona koja su jela najmanje tri obroka tjedno sa svim članovima obitelji.

izvor: K. Horvat ordinacija.hr