Slijepi pastir Mate prehranjuje svoje osmero djece čuvanjem ovaca

Slijepi pastir Mate prehranjuje svoje osmero djece čuvanjem ovaca
Od tada mu djeca pomažu oko stada ovaca, kao i njemačka ovčarka Rea, koja kao da je završila tečaj za vodiče za slijepe. Iako Mate ne vidi, pili drva za ogrjev, radi na zemlji i oko kuće. Mirovati ne može i ne želi. Kad gdjegod promaši put, pogura ga nazad pas ili povede koje od djece.

'Dvoje najmlađe djece nikad nisam vidio'

- Najmlađe Enu i Josipa, nažalost, nikad nisam vidio. Sebi sam, još kad sam se oženio 2002., obećao da ću imati desetero djece. Djeca su mi dobra, pomažu oko kuće, kupe granje za ogrjev, brinu se sa mnom oko naših devet ovaca. A kad naprave kakav nestašluk, samo se umire i čekaju da prođem pokraj njih da im ne bih prigovorio. Velika mi je pomoć i moja ovčarka. Željeli su mi dati obučenog psa vodiča za slijepe, ali sam im se zahvalio. Rea je više nego dovoljna - ispričao je Mate, koji živi u zaseoku Vlake u zaleđu sela iz kojeg potječe bivši premijer Ivo Sanader.

Mate sa svojom domaćicom, suprugom Željkom, i podmlatkom živi u samo 45 četvornih metara. Nastradao je, pa nije uspio dovršiti gornji kat kuće i krovište, koje im prokišnjava. Djeca rastu, treba im sve više prostora, mira za učenje. Za koju godinu ići će u srednju školu u Splitu.

Najstariji Nikola (12) i Antonia (11) već putuju na nastavu u Klis, a Marino (10) i Gabriela (8) griju klupe u obližnjem Prugovu, gdje postoje samo prva tri razreda škole. Mate i Željka imaju još Andreu (6), godinu dana mlađu Annu, Enu (3) i Josipa, kojem je godina i pol.

Treba novac za pregled u New Yorku

Zoko bi, ako ga sreća posluži, mogao progledati u čemu mu pomaže Siniša Reljić, Splićanin koji se nedavno doselio u Zagoru. Siniša je preko svoje obitelji u New Yorku Mati dogovorio pregled u bolnici. No nemaju novca za put.

- Moramo naći novac i način da Mate otputuje na pregled u Ameriku da bi uopće vidjeli ima li šanse za povratak vida. Bio bi smješten kod moje sestre, a moj sin bi ga odveo u kliniku. Pregled nije skup, no put jest pa pokušavam naći novac - kazao je Reljić.

U nesreći mu je prekinut živac od očiju do centra za vid u mozgu. Bio je na 20 operacija, no kod nas se ne izvode zahvati kojima bi Mate ponovno progledao. Kaže da mu nedostaju prijatelji iz sela, koji su ga nakon što je oslijepio zaboravili.

- Volio bih da navrate na koji sat da skratim vrijeme - zaključio je Mate.

24sata