Prirodno roditeljstvo postaje sve veći trend. Hoćete li mu se i vi prikloniti?

Prirodno roditeljstvo postaje sve veći trend. Hoćete li mu se i vi prikloniti?
Prirodno roditeljstvo u svojoj osnovi znači želja za životom u skladu s prirodom, a ne postoji točna definicija. Međutim, odgovornost i savjesnost odgovara većini pobornika ove odgojne metode.

Roditelji koji naginju prirodnog roditeljstvu te ciljeve uvijek imaju na pameti, a u skladu s njima ponašaju se od početka trudnoća pa dalje u djetetovom životu.

Priprema za trudnoću, porod i roditeljstvo
Roditelji i oni koji će to postat istražuju odgojne metode i pokušavaju se držati zdrave prehrane i aktivnost života. Educiraju se o zdravlju djeteta, opcijama poroda i rizicima medicinskih intervencija poput cijepljenja.

Baziraju se na ljubavi i poštovanju
Prakticiraju dojenje što je duže moguće, pružaju dovoljno kontakta i ljubavi bebi bez obira hrani li se dojenjem ili na bočicu. Roditelji se trude djetetu predstaviti zdravu hranu i uče ga na prirodnu prehranu.

Osiguravaju dovoljno empatije
Razumiju suze novorođenčadi i njegove potrebe te shvaćaju da je djetetu potreban prirodan kontakt. Kada dijete naraste nastavljaju s istom praksom i prihvaćaju njegove emocije te ga ne kažnjavaju zobg iskazivanja istih.

Koriste dodir u komunikaciji
Prirodno roditeljstvo podrazumijeva dodir kožom između roditelja i bebe te zagrljaji i igranje sa starijom djecom.

Brinu o kvaliteti sna
Roditelji se trude da djetetu osiguraju što bolji san pa se tako ne ustručavaju spavati s njim u istom krevetu i isključuju metode u kojoj dijete mora istrpiti strah.

Osiguravaju pozitivnu disciplinu
Roditelji ne kažnjavaju, ne manipuliraju i ne zastrašuju svoje dijete. Uče ga komunikaciji i uzajamnom poštovanju.

Promoviraju život u skladu s prirodom
Za prirodno roditeljstvo ovo je jedan od osnovnih principa. Uče dijete ekološki prihvatljivom ponašanju, potiču organsku hranu i lokalnu proizvodnju.

Kritički ispituju 'neprirodne' prakse
Propituju cijepljenje djeteta, izbjegavaju ljekove i antibiotike te se okreću prirodnoj medicini i rješenjima.