Prednosti i nedostaci unajmljivanja dadilje

dadilja, obitelj
Posebno je stresno razdoblje kad se majka vraća na posao, a pred roditeljima se nalazi oduka kamo s bebom - vrtić, dadilja ili djed i baka. Vrijeme provedeno s djetetom doma proleti poput treptaja. Roditelji se često i ne snađu, a pred njima je već trenutak kada trebaju odlučiti kako zbrinuti dijete dok su oni na poslu. Zbog često prepunih vrtića, roditelji se nerijetko odlučuju za dadilju. No, i ta odluka ima prednosti i nedostatke.

Prednost koju osjećaju roditelji koji su se odlučili unajmiti dadilju, umjesto da dijete vode u vrtić, jest to što ne moraju organizirati tko će kada dijete odvesti u vrtić te doći po njega. Jutra su znatno manje stresna jer se dijete ne mora buditi i spremati, već jednostavno ostaje spavati u svom krevetiću.
Unajmljivanjem dadilje, dok su roditelji odsutni, dijete ostaje u poznatom okruženju te može jesti i spavati prema svome rasporedu na koji je naviklo dok se taj raspored u vrtiću znatno mijenja i dijete je prisiljeno prilagoditi se.

Prednost koju roditelji najčešće ističu je ta da su djeca koje čuvaju dadilje znatno rjeđe bolesna jer su manje izložena virusima koji vladaju u vrtićima.

Isto tako, djeca koju čuvaju dadilje nisu prisiljena s ostalom se djecom natjecati se za pažnju teta u vrtiću te često brže napreduju i razvijaju osjećaj sigurnosti i samouvjerenosti.

Pri izboru dadilje roditelji moraju biti vrlo oprezni, a upravo je to i najveći nedostatak koji ističu. Naime, kada dadilja čuva dijete, relativno je bez nadzora i stoga je nužno da to bude kvalificirana osoba kojoj roditelji mogu vjerovati.

Roditelji će najvjerojatnije dosta vremena provesti tražeći onu pravu dadilju, a ukoliko ona odluči iz bilo kojeg razloga dati otkaz, začarani krug traženja ponovno započinje.

Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje je društveni život djeteta te slabije razvijanje socijalnih vještina. Vrtić i mala škola djecu stavljaju u svakodnevni kontakt s vršnjacima. Stoga bi bilo zgodno dijete koje čuva dadilja upisati na razne sportske aktivnosti ili neke druge skupine gdje će steći prijatelje.
izvor: tportal.hr