Ponekad je šutnja puno zrelija i mudrija reakcija

Ovo je pet situacija u kojima je bolje ušutjeti, nego li urlati na njega

1. Kad ste previše bjesni

Svakako ne kažemo da diskusija o problemima nije potrebna. Rasprave i svađe su normalan i dobrodošli dio svake veze, no one moraju biti što je smirenije moguće. Ako osjetite da kipite i da ste spremi zbog svoje ljutnje prijeći granice lijepog ponašanja (ružnim riječima i prostačenjem, zadavanjem niskih verbalnih udaraca u mjesta koja ga "bole"...) pokušajte se oduprijeti tom porivu. Kad ste preplavljeni emocijama vaš limbički sustav preuzima kontrolu i vaše logičko razmišljanje se isključuje, a to znači da postoji velika šansa da ćete izreći nešto što ćete kasnije požaliti. Distancirajte se od njega sve dok se ne smirite.

2. Imate predivnu vezu

Vi ste odličan par koji se u potpunosti razumije i komunicira često i s lakoćom. No čak i kod najzaljubljenijih golupčića dolazi do problema, i oni izgovaraju ili rade stvari koje mogu povrijediti partnera. U tom slučaju "napad" šutnjom i odbijanje komunikacije šalju snažnu poruku da ste zaista jako uzrujani. To će privući njegovu pažnju i privremeno mu uskratiti ono do čega mu je najviše stalo - do vas. Samo oprezno - ovu taktiku koristite jako rijetko jer će u suprotnom izgubiti smisao.

3. Poludjeli ste jer je po stoti put ostavio čarape ili ručnik na podu

Osjećate kako poklopčić vašeg mentalnog ekspres lonca počinje pištati zbog relativno beznačajne stvari kao što su recimo: zaboravljanje odnošenja smeća, ili kašnjenje 15 minuta na večeru, držite se tretmana šutnjom. Ako vas takva stvar, koja, budimo realni, i nije baš toliko značajan problem generalno gledajući, u potpunosti izbaci iz takta i osjetite bijes u sebi koji morate istresti na njemu velike su šanse da ste ljuti zbog nečeg drugog, važnijeg. Ili pak ste u PMS-u (koji je stvaran, koliko mi to mrzile čuti). Kako god bilo - ohladite se malo i razmislite zbog čega ste se zaista uzrujali. Ako su to stvarno bile čarape ili kašnjenje - urlanjem svejedno nećete puno postići. Mirnija rasprava s argumentima ima puno veći utjecaj na muškarce.

4. U javnosti ste

Kad je u pitanju svađa ili prepirka - pravi tajming je ključan. A važno je i okruženje. Ako on napravi nešto što vas iritira kad ste u društvu s prijateljima ili usred krcatog dućana - to definitivno nije ni mjesto niti vrijeme za razgovor. Radije se prebacite u "mod šutnje" i pričekajte pravu priliku da porazgovarate s njim o tome što vam smeta.

5. Na trećoj ste čaši vina

Jeste li a) pripiti, b) gladni ili c) umorni? U prvom slučaju jasno je da kad smo pod utjecajem alkohola baš ne razmišljamo i ponašamo se racionalno. U druga dva slučajeva glad ili umor mogu izazvati razdražljivost i osjetljivost na stvari koje biste inače bez problema ignorirali ili uopće ne biste primijetili. Kad se nađete u tim situacijama - šutnja je puno bolja opcija od svađe (pogotovo u prvom slučaju) jer niste baš "pri sebi" i možda ćete reći i napraviti i ono što inače ne biste. Ako ste još ljuti na njega nakon što se otrijeznite/nahranite/odmorite, onda krenite u raspravu.

izvor: