Partnersko svađanja ima i pozitivne strane

razvod - svađa

Koliko ste se puta posvađali sa svojim partnerom? Možete li svađe izbrojiti na prste jedne ruke? Ili je svađa toliko da ste se već potpuno navikli na njih? Neprestane svađe svakako ne utječu dobro na spolni život, no poneka svađa tu i tamo ga - kako i sami znate - odlično potaknu.

Ne potiskujte bijes

No, bilo kako bilo. Istraživači s michiganskog sveučilišta u SAD su utvrdili da svađa, ako već ne dobar seks, donosi duži život.Studija je razotkrila da partner, koji potiskuje bijes, dok se drugi partner na njega ljuti, prije umre nego onaj koji izrazi svoj bijes. Vjerojatno sada razmišljate da smrt onoga, koji se ne izjašnjava može biti posljedica brojnih drugih čimbenika, no američki znanstvenici tvrde drugačije. Promatrali su više od 200 parova, a studija je trajala cijelih 17 godina! Parovi su bili približno jednako stari i dobrog zdravlja. Parove su podijelili u četiri kategorije. U prvoj su kategoriji bili parovi, kod kojih oba partnera izražavaju svoje strahove, ljutnju, tugu… U drugu i treću kategoriju su uvrstili one, kod kojih jedan partner izražava ljutnju, a drugi je potiskuje i pasivno podnosi partnerove erupcije. U četvrtu su skupinu svrstali parove kod kojih oba partnera potiskuju svoju ljutnju. Ernest Harburg, profesor i nositelj istraživanja konstatira: »Parovi, kod kojih oboje suzdržavaju svoju ljutnju i parovi kod kojih jedan partner šuti, prije umru od onih koji izražavaju svoje - mogli bismo to tako nazvati - negativne emocije.«

I još u brojkama…

 Od svih parova bilo je 26 takvih, u kojima su se oba partnera suzdržavala u izražavanju negativnih emocija. U toj je skupini tijekom 17 godina istraživanja bilo 13 smrti. Kod preostalih 166 parova je bilo ukupno 41 smrt. Veliki postotak umrlih tijekom svađa nije izražavao svoje emocije. Podatke o tome na kakav su način umrli, na žalost nismo otkrili. No svakako je istina da je izražavanje emocija, kako negativnih tako i pozitivnih zdravo. No ipak, prije nego što ponovno iz vas provali bijes, sjetite se da se sve može izraziti i na lijepi način. I tko kaže da se morate izraziti s vikanjem? Da ste ljuti, možetre reći i bez bacanja predmeta po sobi. Ako ste vi onaj koji se ljuti, dok je vaš partner šutljiv, sjetite se ovog članka. I lijepo upitajte svog dragog ili dragu zašto je tiho. Ako vas čudno pogleda, dajte mu pročitati ovaj članak. I poneku dobru knjigu o emocijama i djelovanju emocija i misli na tijelo čovjeka.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr