Parovi u vezi i braku zdravije žive, ali se više debljaju - slažete li se?

Parovi u vezi i braku zdravije žive, ali se više debljaju - slažete li se?
Nova studija objavljena u PLOS One pratila je 15.001 odraslih osoba iz Australije tijekom cijelog desetljeća kako bi otkrila razloge zbog kojih osobe koje su u vezama ili braku imaju veću vjerojatnost da budu pretili ili pretile - ili jednostavno nabace par kilograma.

Tim koji je vodila Stephanie Schoeppe, sa Sveučilišta Central Queensland u Australiji, gledao je podatke dobrovoljaca između 2005. i 2014. godine i otkrio paradoks: iako ljudi u vezama imaju tendenciju za zdraviji stil života, partneri ipak dobiju na težini.

Otkrili su da parovi manje puše, jedu manje brze hrane i piju manje alkohola, a i manje gledaju televiziju. Ipak, općenito imaju više kilograma od volontera koji su samci. Autori su napisali: "Brak i zajednica također nose potencijal za poticanje nezdravih ponašanja, budući da parovi često zajedno jedu, gledaju televiziju i konzumiraju alkohol."

To jest, iako manje jedu junk food od samaca, uključivanjem u ove zajedničke aktivnosti vjerojatno će putem malo 'olabaviti' vlastita pravila, dopuštajući im da se više povežu kao parovi, ali i manje usredotoče na zdravlje. Ovo je malo proturječno, s obzirom na to da parovi žele živjeti dulje kako bi provodili više vremena sa svojim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada parovi ne trebaju više izgledati atraktivno i vitko za privlačenje partnera, mogu se osjećati ugodno kad jedu malo više ili jedu više hrane bogatih masnoćom i šećerom. Kada parovi imaju djecu u kućanstvu, onda jedu njihove ostatke ili grickalice."

Postoji niz faktora koji su promatrani i nisu uključeni u ovo istraživanje, kao što je kvaliteta odnosa. Sretniji parovi obično zajedno prolaze stresne trenutke, umjesto da još više 'stresiraju' jedan drugoga. Povišeni kortizol dovodi do povećanja težine; ako odnos nije dobar, to bi moglo pridonijeti dobitku kilograma.