Ovo vam sigurno nikada nisu rekli o braku

Disneyjeva bajka teško opstaje u stvarnom životu te postoje velike šanse da se bajka pretvori u film nekog znatno manje lijepog i čarobnog sadržaja. Međutim, upravo oni najneromantičniji trenuci u braku otkriti će vaše pravo lice, pravo lice vašeg partnera te vaše ljubavi.


Situacija u kojoj ležite jedno pokraj drugoga, a kroz glavu vam prolazi pitanje: 'I to je to, do kraja života?' često je neizbježna. Netom nakon sklapanja braka mnogi su uvjereni da, ukoliko su pažljivo odabrali partnera, nema razloga da ne žive dugo i sretno do kraja života.

Međutim, ono što vam nitko nije rekao je to da, ma koliko vaš partner bio sjajan, nemoguće je da vas uveseljava baš svakoga trenutka tijekom dana. Za razočaranje koje osjećate u tim trenucima nije kriv vaš partner, već vi, koji ste nametnuli svoja prevelika očekivanja. Stručnjaci preporučuju da se opustite i jednostavno uživate te brak ne shvaćate kao putovanje prema određenom cilju, već kao putovanje života.

Brak zahtijeva puno truda i rada, znatno više nego ste očekivali. Održavanje braka nije nimalo lak zadatak jer ljudi su vrlo komplicirana bića. Gotovo svatko od nas ima određen tajne, mane, vrline i preferencije, a s njegovog gledišta ni vi niste jednostavna osoba.

Rješenje ove složene situacije jest dati jedno drugome priliku te razgovarate. Isto tako ne treba zanemariti činjenicu da jedno od drugoga možete puno naučiti.

Situacija da odlazite na spavanje posvađani sigurno će se dogoditi. Nerijetko mnogi parovi donose odluku da nikada neće poći na spavanje posvađani, no tu odluku je teško provesti u djelo.

Stručnjaci tvrde da je u slučaju većih svađa najbolje cijeli događaj jednostavno prespavati te se iduće jutro fokusirati na problem i mirnim razgovorom pokušati ga riješiti. Naime, određene svađe jednostavno je nemoguće riješiti prije spavanja te se otegnu dugo u noć, čineći vas još više frustriranim i ljutima.

Razdoblje bez seksa će zavladati kad-tad i možda će i potrajati. Period bez akcije u spavaćoj sobi je u braku sasvim normalna pojava. Trenutni pad želje za seksom ne mora značiti ništa posebno, već vam je možda ovaj tjedan san ipak potrebniji ili vas muče problemi na poslu, dijete vam ne da spavati i tako unedogled.

Ono što nikako ne smije izostati su poljupci, dodiri i zagrljaji, tvrde stručnjaci, a želja za seksom će se sama vratiti s vremenom.

U braku je nemoguće slagati se oko svega, no važno je na umu imati da je najvažnije od svega pronaći zajednički put, a ne bezrazložno ustrajati na svome stavu. Nikada ne treba smetnuti s uma da partner zaslužuje vaše poštovanje te da vaš način nije uvijek i najbolji način.

Svađe u braku su neizbježne. Ponekad se određeni problemi mogu uspješno riješiti razgovorom, no u nekim situacijama svađa je neizbježna, čak i poželjna, tvrde stručnjaci. Povremena velika i glasna svađa može brzopotezno riješiti veliki broj pitanja, ukloniti frustracije i poboljšati vezu.

Mijenjanje druge osobe je jednostavno nemoguća misija, ali usprkos tome, mnogi ne odustaju od pokušaja da promijene partnera. Jedino što doista možete promijeniti jeste vi sami. Stručnjaci preporučuju da tu istu energiju radije utrošite na razgovor, nježnosti i zajedničko vrijeme.

Rijetko koja žena će odoljeti porivu da od svoga partnera pokuša stvoriti idealnog muškarca, ne pitajući se što njemu smeta kod nas i čime on nije zadovoljan. Jedino rješenje ovakve situacije nalazi se u međusobnim kompromisima i velikim količinama strpljenja i razumijevanja.

izvor: tportal.hr