Ovo su najčešći mitovi o spontanom pobačaju

trudnica pusenje

Važne su redovite kontrole i ako liječnik smatra da je trudnoća uredna, a vi se dobro osjećate, ne postoji razlog zbog kojeg biste trebali išta sami sebi uskraćivati. Pritom naravno ne mislimo na loše navike poput cigareta ili alkohola.

Trudnice koje se nalaze u nekoj od rizičnih skupina i trebale bi čuvati trudnoću moraju slušati savjet liječnika. N,o tjelesnu aktivnost možete zamijeniti laganom šetnjom. Zdrava prehrana neka izbaci nezdrave namirnice iz vašeg tanjura.

Evo najčešćih mitova o spontanom pobačaju:

Tjelovježba može uzrokovati pobačaj

Zapravo, ovo ne može biti dalje od istine. Žene koje vježbaju dokazano imaju manje negativnih simptoma tijekom trudnoće, imaju manji rizik od preeklampsije ili gestacijskog dijabetesa, mnogo bolje podnose bol i na samom kraju mnogo lakše rađaju. S obzirom na bolju razvijenost mišića i oporavak nakon poroda znatno je brži ako ste se u trudnoći bavili nekom tjelesnom aktivnošću.

Seks može nauditi djetetu

Seks ne može biti neugodan za dijete, samo za trudnicu. Seks je savršeno siguran tijekom cijele trudnoće, ako nema nikakvih komplikacija. Pred kraj trudnoće odnosi će vjerojatno biti rjeđi, no to isključivo ovisi o tome kako se trudnica osjeća.

Pušenje ne uzrokuje pobačaj

Pušenje u trudnoći tema je oko koje se često vode prepirke. Mnogo istraživanja je dokazalo kako pušenje u trudnoći znatno povećava rizik od pobačaja te učinci udisanja otrova mogu dovesti do toga da vaše tijelo odbaci plod i dođe do pobačaja. Samo zato što sve žene koje su pušile u trudnoći nisu imale spontani pobačaj, ne znači da je sigurno.

Podizanje teških predmeta može uzrokovati pobačaj

Zapravo ne može, jer je to zapravo samo malo više naporna vježba. Ako trudnoća napreduje normalno, malo napora ne može dovesti do pobačaja. Naravno, ne treba pretjerivati i svaka trudnica bi osobno trebala procijeniti koje su njezine mogućnosti.

Izvor: index.hr