Ovo su greške koje rade skoro sve majke

greške, majke, djeca rast

U nastavku ćemo reći ponešto o nekim pogreškama koje se najčešće javljaju tijekom majčinstava:

1. Slijepo vjerujete svima sve što kažu

Pogotovo ukoliko ste prvorotkinja i nemate iskustva s bebom nastaje veliki show kad beba dođe kući. Sa svih strana dolaze 'savjeti' kako nešto napraviti, koliko i kako dojiti bebu, kad i koliko bi trebala spavati, što joj odjenuti, kad ju kupati... Vjerujte nam, nemojte slušati savjete sa strane jer svatko majčinstvo treba prolaziti zasebno, a i svaka beba nije ista.

2. Zaboravite na svoje potrebe

Ovo se događa na početku majčinstva, sve svoje vrijeme poklonite bebi. No, vjerujte nam, ono vrijeme kad se beba najela i kad ste ju uspavali to je vrijeme koje možete, ali i trebate iskorisiti za sebe.

3. Nedostaje vam vremena

Beba zahtjeva 24-satnu brigu i naravno da će majka sve vrijeme posvetiti njoj. Tako trpi veliki dio kućanstva i to ne mislimo na vaše potrebe nego na potrebe kuće, ali i supruga. Ponavljamo vrijeme kad beba spava iskorisitie za sebe, za njega, a onda ono malo što vam je ostalo iskoristite za spremanje kuće.

4. Preuveličavanje je dio majčinstva

Sasvim je normalno da se uz majčinstvo javlja osjećaj straha i suosjećanja, ali ponekad majke znaju pretjerati. Radije posmatrajte, osluškujte, no nemojte odmah paničariti.

5. Pravite usporedbe s drugom djecom

Nemojte nikad, ali nikad uspoređivati malu bebu s vašim starijim sinom, kćeri ili drugom djecom jer svatko je individua za sebe. Ne mogu sva djeca prohodati ili propričati u isto vrijeme.

6. Nedostaje vam sna

Normalno je da će san izostati pogotovo kad je beba još mala. No, dogovorite se sa suprugom ili zamolite majku, baku ili prijateljicu da pripazi na klinca dok malo odspavate. Pospani i umorni nećete moći funkcionirati i lakše ćete podleći padu imuniteta, a time i bolestima.

7. Zaboravljate na vrijeme

Dok ste okupirani brigom za bebu zaboravljate kako sve oko vas brzo prolazi. Stoga vam predlažemo da se češće služite kamerom, fotoaparatom ili mobitelom kako biste zabilježili neke događaje, vjerujte nam nakon nekoliko godina biti će vam drago.

Izvor: cafe.hr