Ovo je za one koji kažu da mi je lako u Njemačkoj. Evo kako mi je!

radnici
...isti portal objavljuje i priču Ante K. iz Münchena. On je poduzetnik, ali kaže, nije mu lako. Izrevoltiran onime što misle njegovi poznanici u Hrvatskoj, napisao je pomalo ironično ono što mu se događalo i još uvijek događa.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

" J... se tebi, ti radiš u Njemačkoj" , reče mi nekoliko njih iz Hrvatske koje znam od ranije.

J... se meni što sam u siječnju prošle godine napunio kombi pun alatom i bez znanja njemačkog jezika (sa prosječnim engleskim) zaputio se 1000 km dalje od doma sa namjerom da s likom kojeg površno poznam radim zajedno (kao gluh i ćorav...on zna njemački ali ne zna raditi)

...što sam nakon mjesec i pol dana boravka u nekoj zapizdini u Njemačkoj potrošio 3000 eura a ovaj "pajdo" meni iza leđa traži rezervnu opciju da ne zaposli za plaću...
....meni kad odlučih napisati 5 "pisama namjere" u firmama u Münchenu koje rade poslove u kojima sam dobar i spakovah sve to i dođoh u veljači prošle godine u München.

.....kad sam odmah na prvom razgovoru nakon 3 sata pričanja na engleskom odmah dogovorio da ću ja raditi za njih...ali bauleiter ne priča engleski...nekako ćemo...
.....što sam skoro dva mjeseca spavao u hostelu sa njih 6-7 iz cijelog svijeta i što sve što sam dobio par puta svrabež tamo.
......što sam sutra dan nakon bubrežnog napada morao kopati rupu u podrumu i iznositi šutu 3 dana...(nisu me tjerali ali rekli su ako ti ne možeš naći ćemo neku drugu firmu-oni mene čak zovu firma)

..... što sam se ubo na na neku žicu i dobio infekciju i umalo ostao bez prsta a još radio s takvim prstom

....što često nakon posla kad sjednem u kombi moram prvo odmoriti da mogu krenuti...

.... što i kad me zavlače s plaćanjem ili ne plate ne mogu (mogu ali nije "pametno") nekoga barem pljunuti ako ništa više

....što mi se dogodilo da imam vani 10000 eura, a žena mi je poslala iz Hrvatske 100 eura Wesernom da mogu natočiti goriva i jesti.

.....kad me trbuh boli ne znam jel od nervoze ili od teškog rada...ali imam kilu Brufena.
.....što mi djeca odrastaju daleko od mene i što je ovaj grad tako zeznut za stanove.

....što mi je stariji sin u ponedjeljak krenuo u prvi razred škole...a samo on nije tada imao mamu i tatu tamo...

...tata je u Njemačkoj...j... se njemu ...tj. j.... se meni ja sam u Njemačkoj...

Pozdrav tako nekima koji sada kažu...ma ne bih ja išao u Njemačku, nipošto, a poslije ipak kažu ma j...se njima u Njemačkoj...

Fenix