On je hrvatski rekorder: 'Kad sam se rodio imao sam 6560 g'

A svako od njihove djece pri rođenju je težilo više od 4600 grama. Rekorder je sin Josip Smiljan (9), koji je bio najteža beba u Hrvatskoj sa 6560 grama težine i 60 centimetara dužine.
Svih desetero 'teškaša' rodila prirodnim putem

Svu djecu Agata je rodila prirodnim putem, a ne carskim rezom. Kaže da joj nije bilo teško. Svog rekordera Agata je rodila 24. 2. 2004. godine u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Svi doktori i sestre su trčali po hodnicima da vide jumbo bebu, a i mi smo ostali šokirani. Jednostavno je bio prevelik, kazali su supružnici

- Imao je komplikacija nakon rođenja jer se zbog veličine zaglavio te prestao disati, pa su ga liječnici oživljavali. Bio je u inkubatoru, ali danas je sve u redu - priča tata Nikola.

Kažu kako su im liječnici na ranijim pregledima rekli da će dijete imati oko pet kilograma.

- Na to sam bila već navikla jer sam prije njega rodila već sedmero velike djece - rekla je Agata. No Josip je sve iznenadio.

- Svi doktori i sestre su trčali po hodnicima da vide jumbo bebu, a i mi smo ostali šokirani. Jednostavno je bio prevelik - kazali su supružnici.
Najlakši je bio sin Petar (2) - imao je 4600 grama

Josip Smiljan danas je prosječan dječak s 39 kilograma, a visok je 151 centimetar. Tata Nikola je pak izrazito mršav muškarac, ima 67 kilograma, a kaže da je bio prosječna beba s oko tri kilograma. Kćerka Ana (23) rodila se sa 4,8 kilograma, Kristina (17) je imala pet kilograma, isto kao i Ivana (12) te Marija (19). Anđelina (8) se rodila s 5,1 kilogramom, Tereza (14) s 4,8 kilograma, Petar (21) sa 4,6, a najmlađi Antun (1) s pet kilograma isto kao i njegov najstariji brat Marijan (24).

Kardinal Bozanić krstio je njihovo deseto dijete.

Divim se supruzi što je rodila svu našu djecu, ali na porođaju nikad ne bih mogao biti. To bi ipak bilo previše za mene, kaže Nikola

- Neka Bog pomogne drugima imati djecu, ali nama je ovo dovoljno. Lijepo je imati veliku obitelj. Divim se supruzi što je rodila svu našu djecu, ali na porođaju nikad ne bih mogao biti. To bi ipak bilo previše za mene - rekao je Nikola.

Supružnici i sva njihova djeca zimi žive u Zagrebu, a ljeta provode u Medulinu, gdje obitelj radi na štandovima. Sa supružnicima radi četvero djece, a ostali uživaju u suncu i moru te čuvaju jedni druge.

Grad Zagreb, kazao je Nikola, pomaže 10. dijete s 9000 kuna godišnje. Agata se šali kako nedavno rođena njemačka beba rekorder od 6,1 kilograma nije ni do koljena njenoj djeci.

24sata.hr