Očevi, posvetite se djeci od prvog dana jer je to presudno za njihov mentalni razvoj

 Očevi, posvetite se djeci od prvog dana jer je to presudno za njihov mentalni razvoj
Britanska studija čiji su rezultati nedavno objavljeni u Infant Mental Health Journal pokazala je koliku važnost za razvoj djeteta imaju očevi i to od najranije dobi. Iako se muškarci nerijetko povuku baš u prvim mjesecima života djeteta jer se još ne snalaze u svojoj novoj ulozi, psiholozi poručuju kako baš tad moraju biti izuzetno angažirani i prisutni.

Istraživanje je pokazalo da će djeca koja su u prva tri mjeseca života provodila vrijeme s očevima imati bolje kognitivne sposobnosti od djece čiji očevi nisu bili angažirani oko njih u prvim mjesecima.

Znanstvenici su promatrali odnos 128 očeva i njihove djece te došli do otkrića da je novorođenčad čiji su očevi imali stalnu interakciju s njima mentalnmo puno jača od djece koja su bila lišena očeve pažnje u najranijoj dobi.

Mentalna aktivnost beba koje su sudjelovale u istraživanju mjerena je u dobi kad su bebe imale dva mjeseca. Ispostavilo se da su bebe koje su više vremena provele s očevima bile mentalno naprednije, brže su razmišljale i lakše usvajale nove vještine.

Također je utvrđeno da spol bebe nije igrao bitnu ulogu u rezultatima istraživanja.

Psiholozi su dosad naglašavali kako su prve tri godine najvažnije za razvoj bebe, a sad možemo dodati i da su prva tri mjeseca isto tako izuzetno bitna. Stog očevi, zaboravite na strah i aktivirajte se oko svoje djece od samog početka.