Nesvakidašnji događaj: Rođena beba nakon što je njena mama doživjela moždanu smrt

kate ogg, jamie, oživjeti, trudnoća, moždani udar, porođaj, beba
Beba je teška 1,5 kilograma i njeno zdravstveno stanje nije ugroženo. Dišni problemi koji su se javili u prvim trenucima života sanirani su.

Prošlog mjeseca beba je napustila bolnicu, ali su ljekari vijest držali u tajnosti sve dok se nisu uvjerili da će beba biti dobro.

- Bebino rođenje je bilo fantastičan trenutak, odmah se oglasila i počela da pokreće noge. Bio je to nezaboravan trenutak za sve nas koji smo učestvovali u svemu ovome - rekla je doktor Chila Molnar, načelnik Odjeljenja za anestizologiju i intezivnu negu u bolnici u Debrecinu.

Prema želji obitelji, identitet i spol bebe nisu otkriveni javnosti.

Sve je počelo u proljeće ove godine kada je tridesetjednogodišnja trudnica primljena u bolnicu zbog moždanog udara. Nakon neuspjele operacije proglašena je moždana smrt pacijentice.

Prva dva dana smo se borili da spasimo život majke, ali su sve funkcije prestale - rekao je doktor Bela Fulesdi, predsjednik Univerziteta medicinskog i zdravstvenog naučnog centra u Debrecinu.

Da bi se sačuvala beba, ljekari su trudnicu priključili na aparate. Tijekom trudnoće, mamu i bebu su u bolnici posjećivali otac i baka koji su sa djetetom često "komunicirali" dodirivajući mamin stomak. Od velike pomoći je bila i glazba kao sredstvo stimulacije fetusa.

Najveću opasnost su predstavljale moguće infekcije koje su srećom izbjegnute. Ljekari su na sve načine pokušavali da bebu zadrže u materici, i to su i uspeli do 27. tjedna kada je sigurnost bebe bila ugrožena.

- Cilj nije bio samo da se beba rodi, već da se rodi zdrava beba - istakla je doktor Chila Molnar.

Ona je dodala da su se do sada desila ovakva tri slučaja u svijetu, ali, nažalost, nijedna beba nije preživjela. Ovoga puta, osim sretne bebe, sačuvani su i organi majke koji će biti donirani.

mamin kutak