Neobične činjenice o mališanima rođenim u studenom

djeca
djeca
... rođeni u nekom mjesecu, može da vas na neki način definira.

Pročitajte šta kažu istraživanja o bebama rođenim u studenom:

1. Velike su šanse da će dječaci biti ljevoruki 

Istraživanje objavljeno u časopisu Cortex pokazalo je da su muškarci rođeni u periodu od studenog do siječnja češće ljevoruki, u odnosu na muškarce rođene u drugim mjesecima. Naučnici zapravo ne znaju zašto je to tako, ali sumnjaju da ima veze sa ranom izloženosti sunčevoj svjetlosti, što potencijalno povećava nivo testosterona i može povećati šanse za jačanje lijeve strane tijela, odnosno lijeve ruke.

2. Često su atletski građeni

Istraživanja sa Univerziteta Eseks pokazala su da su djeca rođena u listopadu i studenom čvršća i jača od svojih vršnjaka.

Naučnici smatraju da bi to moglo biti zato što su njihove mame bile više izložene suncu i vitaminu D u zadnjim mjesecima trudnoće, što je njihovoj djeci donijelo jače kosti i mišiće.

3. Manje su šanse da će patiti od srčanih problema ili raka pluća

Tako barem tvrde autori istraživanja sprovedenom na Univerzitetu Kolumbija, objavljenom u Journal of the American Medical Informatics Association, gdje stoji da će osobe rođene u studenom imati manje šanse oboljenja od raka pluća i pojave srčanih problema, ali im zato prijeti povećan rizik bolesti gornjih disajnih puteva.

4. Njihovo cvijeće su krizanteme

Cvijeće koje kod nas simbolizira uspomenu na mrtve, žaljenje, smrt i prolaznost života, na Dalekom istoku i u drugim djelovima svijeta simbol je mladost i dugovječnost. Smatra se da krizanteme donose sreću u dom, a u prirodi su vrlo izdržljivi cvjetovi koje je dosta teško gajiti - baš kao i djecu rođenu u studenom.

5. Ljudi o njima imaju veoma visoko mišljenje

Kad bismo pravili rođendansku zabavu slavnim osobama rođenim u studenom, bila bi tu jako dobra ekipa slavljenika: Leonardo Di Caprio, Scarlett Johansson, Martin Scorsese, Jodie Foster, i mnogi drugi, dakle društvo o kojima, primjećujete, javnost ima jako visoko mišljenje.

6. Dobri su horoskopski znakovi

Osobe rođene u studenom u horoskopu mogu biti škorpije ili strijelci, a oba ta znaka su popularna u društvu. Kaže se da su škorpioni lojalni, karizmatični i ambiciozni dok je strijelac poznat po svojoj radoznalosti, optimizmu i sklonosti avanturama.