Nemojte dozvoliti da vam financijski problemi ugroze vezu

Je li dovoljna samo ljubav kako bi veza ili brak uspjeli i opstali? U današnje vrijeme teško da više itko samo tako zamišlja sreću. Uzrok što današnji parovi dolaze u krizu (osim, naravno, nevjere) sve je češće i nedostatak novca. Idealizam se brzo razbija o sivilo svakodnevice u kojoj je najveći problem kroničan neodstatak novca ili neispunjena iščekivanja jednog od partnera da će život biti lagodan i ugodan. I jedno i drugo izaziva trajnu frustraciju.

- Kad sam se udala prije osam godina, imali smo sve, priča Julija, 34 godine.  – Moji su nam roditelji darovali stan u centru grada, muž je dobro zarađivao, svoju sam plaću mogla trošiti samo na sebe. Često smo izlazili na večere u restorane, barem jednom godišnje smo putovali na more ili u inozemstvo, odlazili na vikende… U posljednje tri godine sve se promijenilo. Moj muž je izgubio posao, a zatim našao mnogo slabije plaćeno radno mjesto. Kao da to nije bilo dovoljno, ured u kojem sam radila, propao je. Više si ništa ne možemo priuštiti. Zaredale su se svađe, a ja sam bježeći od problema, utočište pronašla kod drugog muškarca.

Je li ovo samo primjer para koji se slagao samo kada nije bilo problema, dakle je li tu riječ o lažnom braku? Bilo kako bilo, kad netko nezadovoljstvo svojim financijskim neuspjehom pretvara u odbojnost prema partneru, kriza je, i to veoma duboka, već narušila sklad.

Znakovita je Anina priča: - Moja je obitelj bila bolje stojeća nego muževa, no u tome nisam vidjela nikakav problem. Teškoće su počele tek kad mi je suprug počeo braniti da živim kako sam navikla. Nije dozvoljavao da dobivamo išta od mojih. I kad je izgubio posao, nije htio tražiti pomoć od mog oca. Od tog trenutka počeo je pakao. Kad sam ja predložila da se zaposlim, odbio je. Ja sam svejedno pronašla posao jer više nisam znala što da radim. On mi stalno predbacuje nešto i stalno se svadimo oko toga.  A ja… volim ga, no ne mogu ga više podnijeti. Malo –pomalo postali smo neprijatelji.

Ima li izlaza?


Prvo, treba utvrditi što je uzrok napetosti. Ako je tjeskoba osobna stvar, teško ju je podijeliti s drugom osobom. Ipak, vrijedi pokušati, osobito ako ste pravi problem detektirali na vrijeme. S njim se morate suočiti zajedno. Kako? Stvarajući zajedničku strategiju, što nije lako.

Kad muškarac izgubi posao to shvaća kao osobni poraz, kao da nije ostvario svoju društvenu ulogu. - Zaslužujem li to nakon toliko godina rada, hoću li moći naći novi posao?, samo su neka od pitanja koja si on postavlja.  Njegova se ljutnja i nezadovoljstvo mogu pretvoriti u samožaljenje, u osjećaj da ga nitko, čak ni vi ne razumijete.

Kako vi doživljavate manjak novca, a kako vaš suprug? U svakom slučaju, o tome treba razgovarati. Potrebno je mnogo strpljenja da bi se umjesto sukoba uspostavio dijalog. No, bez njega brak srlja u propast.

Svatko će morati progutati malo svog ponosa, no drugačije ne ide. Otvoreno raščistite sva pitanja i bit će vam lakše razgovarati o budućnosti. Novac je važan, ali ne i najvažniji u odnosu dvoje ljudi. Učvrstite ono što je među vama zaista važno, pa ćete zajedno pronaći način kako da poboljšate i svoju vez, ali i da zajedno poboljšate svoju financijsku situaciju.

zena.hr